Cohiba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cohiba Lanceros, Castros sigar. Foto: Harry Wad

Cohiba er et cubansk sigarmerke, verdenskjent fordi det var dette merket Fidel Castro foretrakk. Han røkte Lanceros. Merket ble introdusert i 1968,og lansert på verdensmarkedet i 1982, med Lancero (corona), Corona Especiale og Panatela som de opprinnelige størrelsene.

Cohiba ble opprinnelig laget ved El laguito-fabrikken i Havanna, men lages nå også ved Fernando Perez German-fabrikken.

Historiske forhold[rediger | rediger kilde]

Cohíba er et merke for to typer premiumsigarer, en er produsert i Cuba for Habanos SA, det statlig eide tobakksfirmaet, og den andre er produsert i Den dominikanske republikk for General Cigar. Navnet cohíba stammer fra tainoenes ord for "tobakk". Det kubanske merket er fylt med tobakk som, unikt for Cohíba, har gjennomgått en ekstra gjæringsprosess; og således er den like mye en type sigar som et varemerke.

Cohíba var egentlig et privat eid merke levert eksklusivt til Fidel Castro og andre høytstående kubanske tjenestemenn. Den ble ofte gitt som diplomatiske gaver, noe som gradvis har gitt Cohíba en kult-status. Den ble lansert for kommersielt salg i 1982.

Kubanske Cohíbas er kjent for å bruke den beste sigartobakken på Cuba. Tobakken for Cohíba er utvalgt fra de beste Vegas Finas de Primera (førsteklasses tobakksåkre) i San Luis & San Juan y Martinez-sonene i Vuelta Abajo-regionen i Pinar del Rio-provinsen. Tobakken brukt for å fylle sigarene er unik for kubanske merker fordi den gjennomgår en tredje gjæringsprosess i tønner, noe som er kjent for å gi en mykere smak enn andre sigarer. Til å begynne med ble alle Cohíbas produsert på El Laguito fabrikken, som var et ombygd herskapshus på utsiden av Havanna. Senere ble produksjonen av enkelte Cohíba vitolaer utvidet til andre fabrikker.

Cohíba begynte med sigarene som Fidel Castros livvakt Bienvenido "Chicho" Perez røkte. Castro merket at han ofte røkte en "veldig aromatisk, veldig fin" sigar. Da han ble spurt av Castro hvilket merke han røkte, svarte han at den ble rullet av en venn, som hadde gitt dem til han som en gave.

Mannen som han snakket om het Eduardo Rivera og han jobbet som en sigarruller på La Corona-fabrikken i Havana. Castro snakket med Rivera angående å rulle sigarer for ham personlig, og sammen med fem andre rullere startet de en fabrikk i et tidligere diplomatisk herskapshus kjent som El Laguito (Spansk for "den lille innsjø"). Senere ble fabrikken den første sigarfabrikken hvor alle torcedoras (sigarrullere) var kvinner. Historisk sett var sikkerheten på fabrikken svært streng, da bare tjenestemenn og arbeidere ble gitt tilgang til de mest kritiske delene av fabrikken.

Sigarene var reservert for Castro og andre høytstående kubanske tjenestemenn, og var ofte gitt til utenlandske besøkende som gaver. Da det gikk rykter som førte til frykt for at CIA ville forsøke å likvidere Castro ved å bruke eksploderende sigarer, ga det mye mening for Castro å røyke sigarer som ble produsert under ekstremt sikre og hemmelige forhold. Castro foretrekker lange, tynne sigarer som er rullet for han, særskilt størrelsen som ville bli kjent som Lancero og Corona Especial. Castro bestemte seg for å lansere sine personlige sigarer til offentlig forbruk som et premium sigar-merke når verdenscupen 1982 ble holdt i Spania. Da den først ble lansert besto Cohíba av tre vitolas, eller størrelser : Panetela, Corona Especial og Lancero. I 1989 kom ble tre nye vitolas tilføyd: Robusto, Exquisito og Espléndido, disse seks regnes som Línea Clásica (den klassiske serien).

I 1992 lanserte Habanos SA den første sigaren av produktlinjen Línea 1492, til minne om Christopher Columbus og hans reise til Amerika, hvor hver størrelse var oppkalt etter hvert århundre etter oppdagelsen. Den første utgivelsen inkluderte Siglo I, Siglo II, Siglo III, Siglo IV, og Siglo V, med Siglo VI lagt til i 2002. Et gammelt rykte sier at den originale Línea 1492 var en erstatning for det nylig avsluttede Davidoff-merket i Cuba (hver av de fem forskjellige "Sigloer" korresponderte til en størrelse i Davidoff-serien).

I tillegg til vanlig produksjon så utgir Habanos SA regelmessig Cohiba sigarer i et begrenset antall for blant annet den årlige Habanos-festivalen, og den årlige Edición Limitada (limited edition)-utgivelsen av spesielle priser for de forskjellige typer sigarer som er rullet inn i et mørkere blad. I 2007 lanserte Hanabos en ny serie maduro-rullete Cohibas kalt "Maduro 5" i tre størrelser.

Cohíban produserer også to maskinlagde sigarilloer : Mini og the Club. Habanos SA har også brukt Cohíba merket for andre produkter enn sigar; de begynte å utvikle Cohiba-sigaretter i 1987, og siden 1999 har de produsert Extra Cohiba Cognac. På slutten av 2006 har Cohiba utgitt tre forskjellige typer Edición Limitada Cohíbas : Pirámide, utgitt i 2001 og relansert i 2006, Double Corona i 2003 og Sublime i 2004.

Dominikansk Cohiba og rettslige slag.[rediger | rediger kilde]

Med nasjonaliseringen av den kubanske tobakksindustrien og andre forretninger etter den kubanske revolusjon, flyktet mange sigarprodusenter øya, og brukte sine gamle merkenavn på sigarer produsert på tobakk dyrket av smuglede kubanske frø i Den dominikanske republikk og Honduras. Det var også andre store og små foretak som flyttet utenlands.

Cubas kommunistiske regjering og De forente staters handelsblokade av alle kubanske varer skapte en prekær situasjon for rettslige krav på varemerker. Det finnes mange merkenavn som brukes både av kubanske og ikke-kubanske sigarer (og rum), selv om ikke-kubanske sigarer av slike typer som Hoyo de Monterrey og Montecristo ikke vanligvis kan selges med slike navn i markeder hvor Cuba anses for å eie varemerket. For å omgå dette, selger de fleste ikke-kubanske sigarprodusentene sigarene på det utenlandske markedet under et annet navn, mens de fastholder det gamle navnet de hadde før revolusjonen på det amerikanske markedet. Det har vært en opphetet debatt mellom Habanos SA og andre sigarfabrikanter om bruken av merkenavn skapt etter revolusjonen på det amerikanske markedet, Corhiba er et av disse.

På 1990-tallet begynte den amerikanskeide sigarprodusenten General Cigar Company, Inc. en masselansering av dominikanskproduserte sigarer under navnet "Cohíba" for det amerikanske markedet.

General Cigar registrerte navnet Cohíba først i 1978 og hevder å ha solgt sigarer under navnet Cohíba i begrenset antall på det amerikanske markedet gjennom 1980-tallet og er best kjent med det så kalte "Røde Merket" Cohíba, navngitt etter det røde merket i midten av "O" i "Cohíba" på etikett og eske. Cubatabaco, et statlig eid firma som har ansvaret for sigarer og er deleier av Habanos SA, begynte sammen med Altadis SA en kampanje som gikk ut på å oppheve General Cigars' rett til navnet, og etter utallige rettssaker ble saken delvis løst den 19. juni 2006, da den amerikanske høyesterett bestemte seg for å avslå Cubatacaos protestskriv. Som et resultat av dette ble en bestemmelse fra februar 2005, gitt av "U.S. 2nd Circuit Court of Appeals" som ga General Cigar Company eksklusive rettigheter til Cohíba varemerket i De forente stater, lovfestet og endelig. General Cigar produserte Cohíba sigarer er nå merket på eskene med at de på ingen måte er tilknyttet det kubanske merket.

Den amerikanske regjeringen anerkjente imidlertid i en amicus curiae i høyesterett at Cubatabaco kunne anmode om tillatelse for juridisk beskyttelse av merket fra Department of the Treasurys "Office of Foreign Assets Control", som administreres handelsblokaden. Cubatabaco har oppgitt at de kommer til å følge denne handlingsplanen.