Coffeeshop (Nederland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En coffeeshop i Amsterdam
Coffeeshop lisens
A Coffee Shop's downstair in Maastricht

En coffeeshop i Nederland er et utsalgssted for cannabis til personlig bruk, hvor praksisen er tolerert og regulert av lokale myndigheter.

Fra 1. mai 2012 er det forbudt for turister å kjøpe cannabis i tre sørlige regioner av Nederland.[trenger referanse]

En nederlandsk bedrift som kategoriserer seg selv som en coffeeshop vil sannsynligvis basere butikken sin på salg av cannabisprodukter, og muligens også andre substanser som tolereres (nederlandsk: «gedoogd») gjennom regelverket rundt kontrollerte substanser i Nederland.[trenger referanse] Flere utsalgssteder serverer også lette måltider og drikke, men er ved lov forhindret fra å selge alkohol.

I Nederland er salg av cannabis ulovlig, men ikke straffbart, noe som gjør at loven ikke håndheves i utsalgssteder som følger disse landsomfattende reglene:

  • ingen markedsføring eller reklame
  • ingen form for salg eller bruk av "harde" rusmidler
  • ingen salg til mindreårige (under 18)
  • ingen salgstransaksjoner skal overstige en viss mengde (for tiden 5 gram)
  • ingen offentlig forstyrrelse i eller utenfor utsalgsstedet

Utsalgsstedene er forpliktet til å registrere hvert salg, og noen har også vært nødt til å opprette en kundedatabase med ID-kort. Slike tiltak gjør at politiet kan kontrollere at utsalgsstedene følger de nevnte reglene. For enkelte regelbrudd kan et utsalgssted bli tvangsstengt i opptil tre måneder, mens for andre, mer alvorlige regelbrudd kan tvangsstengingen bli permanent. Dette er klart nedfelt i regelverket. Ethvert utsalgssted som selger cannabis til mindreårige eller "harde" rusmidler i det hele tatt vil bli stengt permanent og innehaverne tiltalt.

Det er et uavklart dilemma rundt temaet, siden det er tillatt for utsalgsstedet å selge produktene, men ikke å kjøpe dem, eller: "hoveddøren er åpen, men bakdøra er ulovlig". Det er flere forslag oppe til debatt for å løse dette (pr. januar 2006), slik som f.eks. å tillate cannabisdyrking i næring for å erstatte ulovlig dyrking innenriks eller import.

Utsalgsstedene følger som regel pålegget om ikke å selge alkohol, men flesteparten markedsfører seg selv med moderasjon og et visst skjønn. Flere utsalgssteder oppbevarer cannabismenyen under disken, selv om produktet er klart synlig ved disken. Som en konsekvens av forbudet mot markedsføring, flagger gjerne utsalgsstedene med rød-gul-grønne etiopiske flagg eller andre symboler for rastafaribevegelsen for å indikere at de er et utsalgssted for cannabis.

Produktene i de nederlandske coffeeshopene er som regel av meget god kvalitet (les: uforurenset) og er dermed rimelig trygge, sett i forhold til produktene man eventuelt kjøper på det svarte markedet i land hvor dette er ulovlig,

Hver kommune har sine egne retningslinjer hva angår disse utsalgsstedene. For noen kommuner er det nulltoleranse, hvilket vil si at de ikke tillater slike utsalgssteder i det hele tatt. Disse kommunene er enten kontrollert av kristenprotestantiske partier, eller så ligger de nær grensen til Belgia eller Tyskland, noe som medfører uønsket trafikk fra "hasjturister" fra disse landene. En artikkel i den britiske avisen The Observer 19. mars 2005 poengterte at antallet nederlandske coffeshops[1] hadde falt fra 1.500 til 750 over en femårsperiode, i stor grad på grunn av press fra den konservative koalisjonsregjeringen.[1] "No-growth" regelverket i et antall nederlandske byer påvirker nye lisenser til drift av coffeeshops, noe som fører til at antallet utsalgssteder gradvis synker siden ingen kan åpne et nytt utsalgssted etter at et annet er stengt. Terneuzen kommune i Nederland har derimot satt opp gateskilt som viser veien til nærmeste coffeeshop, til glede for tilreisende kunder.[2][3]

Utenfor Nederland[rediger | rediger kilde]

I Danmark ble utsalgsstedene i Christiania, hvor salg av cannabis er lov, stengt i 2005[trenger referanse], som en følge av et kompromiss mellom Fristaden Christiania og danske myndigheter.[trenger referanse] Bodene har allikevel tidvis sprunget opp igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]