Coffea canephora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coffea canephora
En Coffea robusta-busk og blomst
En Coffea robusta-busk og blomst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Coffea canephora
Pierre ex Froehn., 1897
Coffea robusta
Norsk(e) navn: robustkaffe
Hører til: kaffeplanter,
maurefamilien,
Gentianales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika

Coffea canephora (Robustakaffe også synonymt med Coffea robusta) er en kaffeart som har sitt opphav i det vestlige Afrika. Den blir i hovedsak dyrket i Afrika og Brasil der den kalles Conillon. Robusta blir også dyrket i Sørøst-Asia, der franske kolonister introduserte den til Vietnam mot slutten av 1800-tallet. Eksporten fra dette området er nå nest høyest i verden etter Brasil. Denne kaffearten er enklere å dyrke fram enn Coffea arabica og er derfor billigere å produsere. Siden arabicabønner i utgangspunktet blir betraktet som overlegne, er robusta vanligvis begrenset til kaffe av lavere kvalitet, og da ofte i blanding med andre kaffesorter. Den er forøvrig hyppig brukt i pulverkaffe, og i espressoblandinger for å fremme dannelsen av "skumtopp". Robusta inneholder rundt dobbelt så mye koffein sammenlignet med arabica. Rundt en tredjedel av all kaffe produsert på verdensbasis er i dag robusta.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Coffea canephora ble ikke klassifisert som en kaffeart før rundt 100 år etter Coffea arabica. Det vokste da fritt i vestre og sentrale Afrika.

Planten har grunne røtter, og vokser som et robust tre eller busk, til å bli rundt 10 meter høy. Den blomstrer uregelmessig og det tar rundt 10–11 måneder før frukten blir moden.

Robustaplanten produserer større kvanta enn arabicaplanten, og robusta er også mindre sårbar for skadedyr og sykdom. Den blir også regnet for å ha en betydelig bitrere smak enn arabica.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Teacup clipart.pngDenne drikkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.