Hvitveismåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Coenocalpe lapidata»)
Hvitveismåler
Nomenklatur
Coenocalpe lapidata
Hübner, 1809
Populærnavn
hvitveismåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektCoenocalpe
Økologi
Habitat: fuktige heier og myrer, skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Hvitveismåler (Coenocalpe lapidata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er meget sjelden i Norge og er bare registrert tre ganger i landet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 34 mm), slank, brunhvit til lysbrun måler. Forvingen er tilspisset hos hunnen, mer avrundet hos hannen. Den er brunhvit, lysbrun eller grå med 7-8 smale, mørke (brune til svarte) tverrstriper. Vingespissen har en nmørk skråstrek. Bakvingen er litt blekere enn forvingen, med tre mørke tverrstriper. Larven er lang og slank, lysgrønn med hvite lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på fuktige heier, i myrlendt terreng, men også i skog. Larvens næringsplante synes være litt usikker, men den skal være funnet på engsoleie (Ranunculus acris), hvitveis (Anemone nemorosa), maurer (Galium spp.) og skogranke (Clematis alpina ssp. sibirica). De voksne målerne flyr om ettermiddagen og utover kvelden og natten, i september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, bortsett fra Balkan, og videre østover til Mongolia, Altajfjellene og Kamtsjatka. Den er sjelden de fleste steder og er rødlistet i flere land. I Norge er den bare registrert tre ganger, i Oppland og Nord-Trøndelag, senest i Lierne i 1996.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]