Cocytius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cocytius
amerikansk kjempesvermer (Cocytius antaeus)
Nomenklatur
Cocytius
Hübner, 1819
Synonymi
Amphonyx Poey, 1832, Ancistrognathus Wallengren, 1858
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
UnderfamilieSphinginae
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: terrestrisk, noen vandrer en del
Utbredelse: Sør-, Mellom- og det sørligste Nord-Amerika
Inndelt i

Cocytius er en slekt av sommerfugler som tilhører familien svermere (Sphingidae). Disse svermerne finnes bare i Amerika, og slekten omfatter noen av de største svermerartene, med vingespenn på oppitl 18 cm. Det er beskrevet sju arter, i tillegg ble arten Neococytius cluentius inntil nylig regnet til denne slekten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stor til meget store (vingespenn 110 – 180 mm) svermere med forholdsvis store vinger. Hodet, brystet og forvingene er brunlige. Hodet er stort og bredt med en velutviklet, lang sugesnabel. Bakkroppen har gule flekker på sidene av leddene 2-4. Forvingen er mer eller mindre brunspraglete, bakvingen er mørk med en gul flekk ved roten og et trekantet, lyst felt ved fremkanten. Larven er mer eller mindre blekgrønn, uten lyse skråstriper på sidene. Puppen har en kølleformet, fri sugesnabel-slire.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på busker og trær i den tropiske familien Annonaceae. De voksne svermerne besøker gjerne blomster. De kan vandre en del, Cocytius antaeus er for eksempel påtruffet fra tid til annen over det meste av USA.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]