Cobia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cobia
Cobia
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rachycentron canadum
Linnaeus, 1766
Norsk(e) navn: cobia
Hører til: abborfisker,
piggfinnefisker,
egentlige beinfisker
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: kystfarvann
Utbredelse: nesten alle varme hav

Cobia (Rachycentron canadum) er en abborfisk som er vidt utbredt i varme havområder. Den er den eneste arten i familien Rachycentridae.

Den er sugefiskenes nærmeste slektning og ligner på dem, men har ikke sugeskive på ryggen. Lengst fram på ryggen har den 6–9 frie piggstråler foran den lange ryggfinnen med 1–3 piggstråler og 26–33 bløtstråler. Gattfinnen ligner på ryggfinnen, men er litt kortere og har 1–3 piggstråler og 23–27 bløtstråler. Fargen er mørkebrun på ryggen, lysere langs sidene og hvit på buken. Unge fisker har en mørk stripe langs sidene som blir utydelig hos voksne. Den kan bli opptil 2 m lang og 68 kg tung.

Cobia lever i ulike habitater, både over bløt- og hardbunn, og på korallrev og i mangrovesumper. Føden består av krepsdyr, fisker og blekksprut. Arten er kosmopolitisk utbredt i nesten alle varme hav, men mangler i det sentrale og østlige Stillehavet. Den forekommer ikke naturlig i Middelhavet, men det er gjort to funn av fisker som antakelig har kommet gjennom Suezkanalen.

Den er en god matfisk, men er ikke tallrik nok til å bli fisket i store mengder. Det blir drevet oppdrett av cobia, spesielt i Kina og Taiwan. Årsproduksjonen i 2012 var 41 774 tonn.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Cobia på is