Clytra quadripunctata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Clytra quadripunctata
Clytra quadripunctata Foto: James K. Lindsey
Clytra quadripunctata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Clytra quadripunctata
(Linnaeus, 1758)
Chrysomela 4-punctata
Norsk(e) navn:
Hører til: Clytra,
maurbladbiller ,
bladbiller,
biller
Habitat: åpen løvskog
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Clytra quadripunctata er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på rogn og er en av de vanlige norske bladbillene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i det meste av Europa og østover i Asia til Mongolia.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Clytra quadripunctata er mellom 7-11 mm lang. Kroppen er langsmal og sylindrisk, ikke så oval som bladbillene ofte er. Den har et svart hode, scutellumet og halsskjold (pronotum). Dekkvingene er gul-røde med fire mørke flekker, to litt langt bak og to mer på siden foran.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten, ofte på rogn, men også på andre løvtrær. Larvene er ikke planteetere, men lever derimot i maurtuer, der de spiser matrester men trolig også kan forgripe seg på maurlarvene.

Hunnen legger eggene sine nær en maurtue, den kan også sitte i en busk over turen og slippe eggene ned på den. Eggene er beskyttet av en hard hinne, og blir båret inn i maurtua av maurene. Når larven klekker, beholder den hinnene som beskyttelse, og bygger på den med sandkorn og sekreter etter som den vokser, den unngår slik maurenes angrep.

Clytra quadripunctata tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.biol.uni.wroc.pl besøksdato: 4. mars 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]