Clumber spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Clumber spaniel
-
Clumber spaniel rybnik kamien pppl.jpg
HundetypeApporterende hund, spaniel
OpprinnelseStorbritannia
Egenskaperjakthund, familiehund
Livsløp9-11
Størrelsestor (25-38,5 kg)
Passer forAlle, aktive
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 2
(FCI #109)
AKCSporting
CKCGroup 1 - Sporting Dogs
KCGundog
UKCGun Dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Clumber spaniel (FCI #108) er en stor spaniel formet av britiske oppdrettere på 1800-tallet, men opprinnelsen er både usikker og omdiskutert.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Clumber spaniel som hunderase oppsto i Storbritannia på 1800-tallet, men opprinnelsen til denne store og meget kraftfulle spanielen kan ha stått i Frankrike. Sagnet sier nemlig at hertugen av Noailles, Louis de Noailles (1713–1793), ga slike hunder i gave fra egen kennel til hertugen av Newcastle, Henry Pelham-Clinton (1720–1794) ved Clumber Park, under den franske revolusjonen. Om historien er sann vet ingen i dag. Det eksisterer også andre teorier, blant annet at Basset hound og blodhund skal finnes i stamtreet. Man vet imidlertid at dronning Victoria av Storbritannia gikk tur med sju clumber spaniels den 16. oktober 1840, for dette skrev hun inn i sin dagbok. Rasen skal ha blitt introdusert i Nord-Amerika i 1844. Fra 1859 og framover ble slike hunder også vist på hundeutstillinger i hjemlandet.

Clumber spaniel er en sjelden rase utenfor hjemlandet.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Clumber spaniel har tradisjonelt sett vært brukt som en jakthund på fasanjakt i hjemlandet sitt, og det er fortsatt noen som driver med dette. Det er derimot mer vanlig å se rasen bli brukt som ren selskapshund[1]. Den gode nesen gjør den godt egnet som sporhund, men den lave samarbeidsviljen til rasen gjør at andre raser foretrekkes.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Clumber spaniel er en sosial hund som elsker å være sammen med eiere og flokken sin. Mange mener at clumber spaniels er litt late av seg, men de må som alle andre hunder får daglige lufteturer[1]. De tar ofte turene i et rolig tempo, og trives dårlig med et for høyt turtempo.

Helse og sykdom[rediger | rediger kilde]

Hunder av rasen clumber spaniel har stor risiko for å få hofteleddsdysplasi (HD), og de som rammes har ofte alvorlige plager[1]. Dette fører til stivhet i bein, smerter og halting[2].

Annet[rediger | rediger kilde]

Clumber spaniel røyter mye, og er kjent for å sikle[1]. Rasen er sjelden i Norge, og det er få aktive oppdrettere i Skandinavia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Smith-Iversen, Nicklas (6. januar 2022). «Raseprofil: Clumber spaniel». Dyreliv.no. Besøkt 12. august 2022. 
  2. ^ Smith-Iversen, Nicklas (22. juni 2021). «Hofteleddsdysplasi (HD) hos hund». Dyreliv.no. Besøkt 12. august 2022.