Svartflekkstjertspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Clostera anachoreta»)
Svartflekkstjertspinner
Nomenklatur
Clostera anachoreta
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
svartflekkstjertspinner[1]
(svartflekket stjertspinner)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektClostrea
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: ospe- og blandingsskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge noen få funn lengst i sørøst

Svartflekkstjertspinner (Clostera anachoreta) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Den ligner rødflekkstjertspinner (Clostera curtula), men flekken i vingespissen er ikke rødaktig. I Norge er denne arten bare funnet noen få ganger, i Østfold, Akershus og Hedmark. Noen eller alle av disse funnene kan representere innfløyne individer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 31 – 39 mm), askegrå spinner. Hodet er ganske stort og bredt, antennene fjærformede hos begge kjønn, litt bredere hos hannen. Kroppen ner grå, brystet med en mørk lengdestrek midt langs ryggen. Bakkroppen ender i en dusk av lange hår som hos hannen er todelt. Forvingen er avrundet trekantet, askegrå, med tre mer eller mindre tydelige, smale, lyse tverrstriper. Vingespissen er mørkere grå, men uten rødlig farge. I forvingens bakre del nær ytterkanten er det to små, diffuse svarte flekker som noen ganger er grodd sammen til én. Bakvingen er ensfarget lys grå. Larven er svartbrun, langs ryggen med svarte og hvite lengdestriper og rustrøde tverrbånd. Den har dusker av lange, hvitlige hår over hele kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Svartflekkstjertspinner er en nordlig art som finnes særleg i eldre blandingsskoger med innslag av grove osper og seljer. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juni, i varme somre kan noen eksemplarer av neste generasjon klekkes om høsten og fly da. Hannene, men ikke hunnene, kommer gjerne til lys. Paringen varer opptil 20 timer, hannen henger da dinglende under hunnen som holder seg fast i vegetasjonen, og de to sommerfuglene til sammen ligner et vissent løv.etter paringen legger hunnen 120 – 200 egg i grupper på opptil 50 på undersiden av blader på vertsplantene. Denne artens larver lever mest på osp (Populus tremula) og selje (Salix caprea), men kan også finnes på andre arter i pilefamilien (Salicaceae). Larvene holder seg mest oppe i trekronene og er aktive om natten, i alle fall når de er store.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa, videre østover gjennom Russland til Kina, Taiwan, Korea og Japan. I Norge er den bare funnet et titalls ganger lengst i sørøst.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av svartflekkstjertspinner Clostera anachoreta som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]