Cliffs of Moher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt nordover mot O'Brien's Tårn
Utsikt sørover
Cliffs of Moher

Cliffs of Moher eller Moher-klippene (irsk Aillte an Mhothair, "Ruinens klippe") ligger i prestegjeldet Liscannor nær Doolin i Clare i Irland.

Klippene reiser seg 120 m, og høyere, over sjøen ut mot Atlanterhavet på Irlands vestkyst. På en strekning på 8 km øker høyden på klippene til 214 m ved et gammelt tårn, "O'Brien's Tower".

Disse klippene er av de største irske turistattraksjoner og antagelig den mest imponerende utsikten i Irland. På klare dager kan man se til Aranøyene i Galwaybukten lenger nord, og man kan se berg og daler i Connemara enda lenger nord.

O'Briens tårn er et rundt steintårn nær midten av kanten av klippene . Det ble bygget i 1835 som utsiktstårn for de hundrevis av turister som allerede på den tiden ville oppleve utsikten. Det ble bygget av Sir Cornellius O'Brien som var etterkommer av den irske kongen Brian Boru.

Geologi og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Klippene består for det meste av skifer og sandstein.

300 millioner år gamle elve- og bekkefar kan sees i de laveste områdene av klippene.

På klippene sees omkring 30 000 fugler av 29 forskjellige arter. Den mest interessant arten er lundefugl som har reder i store kolonier i utilgjengelige områder i klippene, og på den lille "Geitøya".

Det sees også ravn, hauk, måke, lomvi, storskarv og alpekaie.

Opplevelsen[rediger | rediger kilde]

Siden klippene er en betydelig turistattraksjon, er det bygget parkeringsplass og et turist- og informasjonssenter som drives av «Shannon Heritage» som også driver O'Brien's Tower.

Langs klippene går en sti på kanten av den høye klippekanten over havet, og inntil private beitemarker.

I 2006 var det utbyggingsarbeider som hindret adgangen langs stien. Fra 2007 ble der et nytt og større turistsenter på stedet. En større del av en høyde bak klippene er fjernet for å gi plass til informasjonssenteret, som så er blitt innjordet slik at det meste ikke er synlig utenfra.

I november 2006 omkom en kvinnelig polsk turist som falt utfor klippene på grunn av vindkast.[1] Selv om det er satt opp sikkerhetsgjerder er det stadig noen som går på utsiden av dem.

Diverse[rediger | rediger kilde]

I filmen The Princess Bride fra 1987 ble klippene filmet som «Galskapens klipper».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]