Cliff Sterrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cliff Sterrett
Født12. des. 1883[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Fergus Falls
Død28. des. 1964[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (81 år)
New York
BeskjeftigelseTegneserietegner Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

Clifford Sterrett (født 12. desember 1883, død 28. desember 1964) var en nyskapende amerikansk tegneserietegner som skrev og tegnet den innflytelsesrike avisserien Polly and Her Pals, som debuterte i 1912.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Første år[rediger | rediger kilde]

Sterrett er født i Fergus Falls i Minnesota hvor hans far var apoteker. Som mange andre i Minnesota var Sterrett av skandinavisk opprinnelse. Hans mor døde da han var to år gammel; Cliff og hans yngre bror Paul ble oppdratt av en tante, Sallie Johnson, etter at deres far hadde flyttet til Seattle.

Med et introduksjonsbrev fra den lokal presten flyttet den 18 år gamle Sterrett til New York hvor han begynte som 2-årig student ved Chase Art School. I 1904 arbeidet han for New York Herald som tegneassistent. Han sendte serier til en annen avis, New York Telegram, som trykket hans første serie. Deretter fulgte flere serier: Ventriloquial Vag, Merry Ha-Ha, When a Man’s Married, Before and After og For This We Have Daughters. Deretter tegnet han for The New York Times.

Polly and Her Pals[rediger | rediger kilde]

I New York Evening Journal begynte han serien som gjorde ham kjent, Polly and Her Pals, i 1912. Tilsynelatende er det en ungpikeserie om Polly, men egentlig handler den om hennes far Sam Perkins, kalt for Paw, og er således mer en familieserie. Handlingen kretser rundt Paws bekymringer for sin familie. Polly er hans eneste barn, født da han selv var godt opp i årene og Polly er således bortskjemt. Foruten hennes venner er han invadert av slektninger og han forsøker å hevde sin autoritet i dette kaoset. Han følgesvenn er katten Kitty som er svært ulikt alle andre tegneseriekatter. Kroppen ser ut som gummislanger og med omvendte poter. Hennes funksjon er å være Paws andre jeg, og mimer alle hans psykiske opplevelser som et gresk kor.[5]

Abstrakt kunst[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av serien var tegningene usikre og det tok rundt 15 år før serien fant sitt visuelle språk. Tidlig på 1920-tallet ble Sterrett påvirket av abstrakt kunst, og serien ble mer og mer ekspresjonistisk, preget av kubisme og surrealisme.[6] Coulton Waugh har ansett dette som et innovativt skritt framover og merket seg at Sterrett stil «opptrådte i Polly lenge før moderne kunst ble akseptert av amerikanske kunstkritikere.»[7] Ekspresjonismen ga seg uttrykk i forskjøvede vinkeltrapper, dører som hellet, asymmetriske vinduer og urealistiske former. På 1920-tallet endret ekspresjonismen for abstrakte mønstre med kubistiske trekke. Trappetrinn var som svevende hvite firkanter i mørket. Hustak strengt geometriske trekanter i regelmessige rekker. I søndagsseriene benyttet han i tillegg fargene for å framheve mønstre. Først i slutten av 1930-tallet begynte Sterrett å moderere den ekstreme stiliseringen, og den estetiske spenningen mellom den visuelle stiliseringen og seriens hverdagslige innhold mistet etter hvert sin kraft.[5]

Sterrett tegnet dagsserien fra 1912 til 1935, men overlot den så til andre, hovedsakelig Paul Fung og Vernon Greene, for å kunne konsentrere seg om søndagsserien som han tegnet i tiden 1913 til 1958.

Polly var den første av tallrike seriestriper om flørtende ungpiker, som Edgar Martins Boots and Her Buddies, Chic Youngs Blondie og Fritzi Ritz, en serie av Larry Whittington som senere førte til Nancy. Selv om Polly and Her Pals hadde stor innflytelse ble den aldri like populær som de andre, og manglet de avleggere i form av bøker og kommersialiseringer som ble assosiert med andre serier.[8] Grunnen var nettopp at Polly aldri var en rendyrket ungpikeserie for enkle sinn. Serien er dog kjent ikke bare for å skape nye undersjangrer og innovative visuelle stil, men er i dag ansett som et av mesterverkene i tidlige amerikanske serier, som George Herrimans Krazy Kat, for sin grafiske design, fortellinger, og unike form for humor.[9]

Polly and Her Pals ble inkludert i Library of Congress' utstilling Cartoon America hvor den ble lovpriset for sin unike grafiske stil[10] og rangert ved siden av Krazy Kat[11] Sterrett hadde en betydelig innflytelse på senere tegnere, blant annet Jules Feiffer[12] og undergrunnstegneren Gary Hallgren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Polly and Her Pals, Hyperion Press, Westport, Connecticut 1977, samleutgave som inneholder avisstriper fra 1912-1913
  • The Smithsonian Collection of Newspaper Comics inneholder generelt et godt utvalg av søndagssider

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 119255465[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID s/sterrett, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w67w7q26, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Schröder, Horst (1982): «Ungpikeserien som ikke fantes», i De første tegneseriene. Dagsavisserier i USA fra århundreskiftet til 30-tallet. Semic/Nordisk Forlag, side 84-86
  6. ^ Inge, M. Thomas (1990): Comics as Culture. University Press of Mississippi, s. 82.
  7. ^ Waugh, Coulton (1974): The Comics, Luna Press, s. 42.
  8. ^ Markstein, Don: «Polly and Her Pals». Toonopedia.
  9. ^ Boileau, Laurent (2005): "Polly and Her Pals, 1929-1930" (på fransk). ActuaBD.
  10. ^ «Laughs! Tears! Thrills!: Comic Strips». Library of Congress. 2006
  11. ^ «Le Musée des Beaux-Arts» Arkivert 9. juni 2007 hos Wayback Machine.. Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image. «On pense particulièrement à Krazy Kat de George Herriman et surtout à Polly and her Pals de Cliff Sterrett».
  12. ^ O'Brien, Dolores Kazanjian (2003): «Jules Feiffer Visits Port Washington Library» Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine.. Port Washington News.