Clemens non Papa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Clemens non Papa
Jacques Clément
Te Schepe Wart Clemens non Papa.jpg
Født 1510
muligens Middelburg
Død mellom 1556 og 1558
Dixmuiden
Yrke komponist
Statsborger nederlandsk
Sjanger renessansemusikk

Clemens non Papa, også Jacques Clément eller Jacob Clemens non Papa (født 1510 formodentlig i Middelburg, død mellom 1556 og 1558 i Dixmuiden) var en flamsk renessansekomponist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jacques Clement var hans egentlige navn, og det er usikkert hvorfor han kalte seg selv «non Papa». Kanskje ville han ikke blandes sammen med dikteren Jacobus Papa som også levde i Ieper (Ypres), eller kanskje han ikke ville forveksles med pave (papa) Klemens VII.

Man kjenner lite til hans tidlige liv, først sent på 1530-tallet publiserte Pierre Attaingnant en samling av hans chansons i Paris. I 1544 nevnes Clemens non Papa som Sangmeister ved St. Donatian i Brugge, i 1550 som sanger og komponist ved katedralen i ’s-Hertogenbosch.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Til forskjell fra mange av sine samtidige ser det ikke ut til at Clemens var i Italia, det finnes ihvertfall ingen italiensk innflytelse i musikken hans. Han var en av de mest betydelige komponistene i epoken fra Josquin des Prez til Giovanni Pierluigi da Palestrina og ble holdt for å være motettens mester.

Tatt i betraktning av at karrieren hans bare varte i knapt to tiår var Clemens en svært produktiv komponist.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Jacob Clemens non Papa – bilder, video eller lyd