Clemens non Papa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Clemens non Papa
Te Schepe Wart Clemens non Papa.jpg
Født 1510
Middelburg
Død 1555
Diksmuide
Nasjonalitet Belgia

Jacob(us) Clemens non Papa (også Jacques Clément eller Jacob Clemens non Papa; født 1510, formodentlig i Middelburg, død mellom 1556 og 1558 i Diksmuide) var en flamsk renessansekomponist, en av de mest betydelige i tida mellom Josquin des Prez og Giovanni Pierluigi da Palestrina. Han holdt for å være motettens mester.

Lite er kjent om non Papas tidlige liv. Sent på 1530-tallet publiserte Pierre Attaingnant en samling av hans chansons i Paris. I 1544 nevnes Clemens non Papa som Sangmeister ved St. Donatian i Brugge, i 1550 som sanger og komponist ved katedralen i ’s-Hertogenbosch.

non Papas egentlige navn var Jacques Clement, og årsaken til hans selvvalgte navn er usikkert. Kanskje ville han ikke blandes sammen med dikteren Jacobus Papa som også levde i Ieper (Ypres), eller kanskje han ikke ville forveksles med pave (papa) Klemens VII.

Til forskjell fra mange av sine samtidige landsmenn ser det ikke ut til at Clemens non Papa var i Italia; det finnes ihvertfall ingen italiensk innflytelse i musikken hans. Han var en svært produktiv komponist, spesielt om en tar i betraktning at karrieren hans bare varte i knapt to tiår.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Jacob Clemens non Papa – bilder, video eller lyd