Clemens non Papa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Clemens non Papa
Jacques Clément
Te Schepe Wart Clemens non Papa.jpg
Født 1510
muligens Middelburg
Død mellom 1556 og 1558
Dixmuiden
Yrke komponist
Statsborger i nederlandsk
Sjanger renessansemusikk

Clemens non Papa, også Jacques Clément eller Jacob Clemens non Papa (født 1510 formodentlig i Middelburg, død mellom 1556 og 1558 i Dixmuiden) var en flamsk renessansekomponist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jacques Clement var hans egentlige navn, og det er usikkert hvorfor han kalte seg selv «non Papa». Kanskje ville han ikke blandes sammen med dikteren Jacobus Papa som også levde i Ieper (Ypres), eller kanskje han ikke ville forveksles med pave (papa) Klemens VII.

Man kjenner lite til hans tidlige liv, først sent på 1530-tallet publiserte Pierre Attaingnant en samling av hans chansons i Paris. I 1544 nevnes Clemens non Papa som Sangmeister ved St. Donatian i Brugge, i 1550 som sanger og komponist ved katedralen i ’s-Hertogenbosch.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Til forskjell fra mange av sine samtidige ser det ikke ut til at Clemens var i Italia, det finnes ihvertfall ingen italiensk innflytelse i musikken hans. Han var en av de mest betydelige komponistene i epoken fra Josquin des Prez til Giovanni Pierluigi da Palestrina og ble holdt for å være motettens mester.

Tatt i betraktning av at karrieren hans bare varte i knapt to tiår var Clemens en svært produktiv komponist.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Jacob Clemens non Papa – bilder, video eller lyd