Cleanth Brooks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cleanth Brooks
Født16. oktober 1906[1][2][3]
Murray[4][5][6][7]
Død10. mai 1994[1][2][3] (87 år)
New Haven[8][7][9][10]
Utdannet ved Vanderbilt University (–1928), Tulane University (–1928), Exeter College (–1931)
Beskjeftigelse Litteraturkritiker, skribent, journalist
Nasjonalitet USA
Medlem av American Philosophical Society, American Association for the Advancement of Science, American Academy of Arts and Letters
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Jefferson Lecture (1985), Rhodes-stipendiet

Cleanth Brooks (født 16. oktober 1906, død 10. mai 1994) var en amerikansk litteraturkritiker og professor ved en rekke amerikanske universiteter.

Han er mest kjent for sine bidrag til nykritikk fra midten av det 20. århundre og fremover, og for hans revolusjonerende undervisning i poesi ved flere forskjellige amerikanske høyere utdanningsinstitusjoner. Hans mest kjente verk er boken «The Well Wrought Urn», som er en studie i poetisk struktur og kom ut for første gang i 1947. og boken «Moderne poesi og tradisjon» fra 1939.

Han argumenterer blant annet sterkt for betydningen av tvetydighet og paradoks som en måte å forstå poesi. Samtidig som han studerte ved University of Oxford, fortsatte Brooks sine vennskap med andre kjente litteraturkritikere som f.eks. Rhodes Scholar og Robert Penn Warren.

I 1935 grunnla Brooks og Robert Warren et tidsskrift ved navn The Southern Review. Frem til 1942, samarbeidet de om å redigerte tidsskriftet og de utga arbeid av mange innflytelsesrike forfattere, inkludert Eudora Welty, Kenneth Burke, og Ford Madox Ford. Tidsskriftet var aller mest kjent for sin kritikk av amerikansk litteratur og dens kreative skriving, noe som markerte den som en av de ledende tidsskrifter fra denne tiden.

I tillegg ledet Brooks og Warrens samarbeid til en nyskaping i undervisning av poesi og litteratur. Ved Louisiana State University, tilskyndet av elevenes manglende evne til å tolke dikt, satte de to sammen et eget hefte som modellerte nærlesning gjennom eksempler. Heftet ble en suksess på universitetet og la senere grunnlaget for en rekke bestselgende lærebøker om poesi og hvordan den lettere skulle forstås.

Mellom 1941 og frem til 1975, holdt Brooks mange forskjellige akademiske stillinger og han mottok en rekke fremstående stipender og æresdoktor. I 1941 arbeidet han som gjesteprofessor ved University of Texas, Austin. Fra 1947 til 1975, var han en engelsk professor ved Yale University, hvor han også hadde en stilling som professor innen retorikk. Han ble utnevnt til professor emeritus i retorikk i 1960, og han holdt denne stillingen frem til han ble pensjonert.

Brooks hadde flere andre stillinger, inkludert arbeidet som kulturattaché for den amerikanske ambassaden i London mellom 1964 og 1966. Videre holdt han ett høyt aktet medlemskap i American Academy of Arts and Sciences ved National Institute of Arts and Letters, og det amerikanske Philosophical Society.

Referanser[rediger | rediger kilde]