Claus Scavenius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Claus Scavenius
Født1672Rediger på Wikidata
Død1744Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
BarnJohan Nicolai Schavenius
NasjonalitetNorge

Claus Scavenius også Schavenius (født 1672, død 1744) var en maler som særlig virket i Christiania. Han var muligens opprinnelig født i Danmark, men dette er usikkert. Scavenius eide en gård i Christiania og fikk borgerskap i byen i 1714.

Han var en del av arbeidslaget som arbeidet med utsmykkingsoppgaver i Vår Frelsers kirke – nåværende Oslo domkirke – på 1720-tallet. Det er trolig Scavenius som har malt takmaleriene som fremdeles finnes i sakristiet i kirken. Muligens var det også han som malte skymønsteret som tidligere dekket hvelvet inne i selve domkirken.

Scavenius leverte i tillegg et maleri til Lunder kirke med et nattverdmotiv. Dette ble forsynt med ramme og benyttet som alter i kirken.

Han var gift første gang i 1713 med Karen Johannesdatter Lønegren. Men henne fikk han den senere maleren Johan Nicolai Scavenius.[1] Etter hennes død i januar 1721 giftet han seg igjen i juni samme år med Magdalene Lund, datter av skredderen Morten Lund. Etter at Scavenius var død fikk enken privilegium på å male likkister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]