Claus Scavenius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Claus Scavenius også Schavenius (født 1672, død 1744) var en maler som særlig virket i Christiania. Han var muligens opprinnelig født i Danmark, men dette er usikkert. Scavenius eide en gård i Christiania og fikk borgerskap i byen i 1714.

Han var en del av arbeidslaget som arbeidet med utsmykkingsoppgaver i Vår Frelsers kirke – nåværende Oslo domkirke – på 1720-tallet. Det er trolig Scavenius som har malt takmaleriene som fremdeles finnes i sakristiet i kirken. Muligens var det også han som malte skymønsteret som tidligere dekket hvelvet inne i selve domkirken.

Scavenius leverte i tillegg et maleri til Lunder kirke med et nattverdmotiv. Dette ble forsynt med ramme og benyttet som alter i kirken.

Han var gift første gang i 1713 med Karen Johannesdatter Lønegren. Men henne fikk han den senere maleren Johan Nicolai Scavenius.[1] Etter hennes død i januar 1721 giftet han seg igjen i juni samme år med Magdalene Lund, datter av skredderen Morten Lund. Etter at Scavenius var død fikk enken privilegium på å male likkister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]