Class of 1984

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Class of 1984
Generell informasjon
SjangerActiondrama - Thriller
Prod.landCanada Canada
UtgivelsesårUSA 20. august 1982
Frankrike 1982
Canada 1983
Norge 1984 (video) (forbudt i 1985)
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år (1984) (senere forbudt)
18 år (klippet) (1990)
18 år (uklippet) (2004) (Norge)
Bak kamera
RegissørMark L. Lester
ManusforfatterMark L. Lester
Tom Holland
John Saxton
ProdusentMerrie Lynn Ross
Mark L. Lester
Arthur Kent
KomponistLalo Schifrin
SjeffotografAlbert J. Dunk
KlipperHoward Kunin
Foran kamera
MedvirkendePerry King
Roddy McDowall
Timothy Van Patten
Michael J. Fox
Annen informasjon
FilmselskapUnited Film Distribution Company
Budsjett$4,300,000 (estimat)
Eksterne lenker

Class of 1984 er en kanadisk actionthriller- og dramafilm fra 1982 regissert av Mark L. Lester. Hovedrollene spilles av Perry King, Roddy McDowall og Timothy Van Patten.

Soundtrack av Alice Cooper med "I Am the Future".

Handling[rediger | rediger kilde]

I denne action-thrilleren følges musikklæreren Andy Norris (Perry King) som gjør en skjebnesvanger feilvurdering da han står opp imot pøblene på den beryktede skolen «Lincoln High», en skole full av ungdomskriminelle. Gjenglederen Peter Stegman (Tim Van Patten) skyr ingen midler for å beskytte sine eneområder, selge dop, drive hallikvirksomhet og sørge for at skoles elever og ansatte lever i stadig frykt. Ettersom konflikten mellom lærere og elever intensiveres er det klart at noen blir nødt til å vike unna eller møte konsekvensene.

I filmens siste halvdel utvikler det seg en kamp på liv og død mellom læreren og gjengen da de kidnapper hans kone. Det hele kulminerer i skolens bygninger på kveldstid der begge sider tar alle midler i bruk. Læreren klarer å eliminere gjenglederens hjelpere og til slutt står han ansikt til ansikt med gjenglederen på skolens tak, bare en av dem vil forlate stedet i live.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Class of 1984 ble gitt ut i 1982 og forutså den voldelige utviklingen på amerikanske high schools. Filmen ble den gang kritisert for å være overdreven og usannsynlig, men det gikk ikke mange år før filmens skildring av et skolemiljø full av våpen, narkotika og kriminalitet var et faktum i det virkelige liv. Filmen er lagd som et futuristisk fremtidsdrama og regnes som en kultfilm.

Filmen har flere likhetstrekk med klassikeren Vend dem ikke ryggen (Blackboard Jungle) fra 1955.

Michael J. Fox har en av sine aller første filmroller her.

Filmsensuren[rediger | rediger kilde]

Filmen ble aldri vist på kino i Norge da den ble funnet for voldelig. Den ble utgitt på video i 1984 i en minimalt klippet versjon. Denne utgaven var fortsatt såpass voldelig at den i løpet av få år ble forbudt også der. Filmen ble en av symbolene på videovold i Norge på 1980-tallet. En sterkt sensurert versjon ble utgitt på video på 90-tallet. Voldsscenene som ble omtalt innbefattet en som ble drept på en sirkelsag, en som ble brent levende og en voldtekt. Filmen ble også forbudt i Storbritannia, Island og Finland på 80-tallet. Mange andre land ble den tillatt i en klippet versjon. I 1985 gikk Norsk Lærerlag til anmeldelse av filmen. De beskrev den som en "kokebok" for hvordan ungdomsgrupper kan terrorisere blant andre lærere uten å bli stilt ansvarlige for sine handlinger.[1]

Filmen ble utgitt usensurert på DVD da filmsensuren falt i 2003.

Annet[rediger | rediger kilde]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten Morgen - Lærerlaget går til anmeldelse: Voldsorgie i videofilm (08.03.1985 - Side:4) «Norsk Lærerlag kaster seg med full tyngde ut i kampen mot voldsvideoene. - Vi håper anmeldelsen av utleiefirmaet bak filmen "Class of 1984" kan hjelpe til med å bekjempe denne filmtypen. Filmen er en "kokebok" for hvordan ungdomsgrupper kan terrorisere blant andre lærere uten å bli stilt ansvarlige for sine handlinger. Vi mener denne videofilmen er spekulativ underholdning som bygger opp under en holdning Norsk Lærerlag ønsker å komme til livs, sier leder Kari Lie. Mandag ble firmaet Intervideo / Intersound på Ljan i Oslo anmeldt til Oslo politikammer for å gi ut filmen».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]