Clarté (bevegelse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Clarté er en akademisk studentbevegelse som oppsto i Frankrike i kjølvannet den første verdenskrig ut fra en forståelse av at kun en endring i sosialistisk retning kunne skape en varig fred. Den ideologiske grunnleggeren av bevegelsen var Henri Barbusse, som grunnla tidsskriftet Clarté (klarhet) i 1919. Ideologien var til å begynne med pasifistisk orientert, men beveget seg, med Barbusse i spissen, stadig mer i retning Sovjetunionen og bolsjevisme.

Clarté ble grunnlagt som internasjonal bevegelse samme år, og da den gikk i oppløsning i 1923 var det, ved siden av i Frankrike, lokalavdelinger i Sverige, Argentina og Tyskland. Ideologien den var bygget på overlevde imidlertid, og etter oppløsningen av den internasjonale bevegelsen oppsto det også Clarté-grupperinger i Norge og Danmark, og de nordiske avdelingene hadde i perioder et nært samarbeid. Selv om Barbusse senere emigrerte til Sovjetunionen overlevde det franske tidsskriftet helt frem til 1939.

I Norge forsvant Clarté i 1929. Mens det svenske Clarté har eksistert mer eller mindre kontinuerlig siden mellomkrigstiden, ble det danske Clarté gjenopprettet i 2006.