Clarendon Palace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clarendon Palace
LandStorbritannia
StedClarendon Park[1]
Kart
Kart
Clarendon Palace
51°04′15″N 1°44′30″V

Clarendon Palace var en borg og kongelig residens i middelalderen, men består i dag av ruiner. Ruinene ligger i nærheten av Salisbury i Wiltshire i England.

Riksforsamlingene i Clarendon[rediger | rediger kilde]

Stedet har historisk betydning ved to riksforsamlinger som ble holdt der i kong Henrik II av Englands tid som regent. På den ene av «Konstitusjonene i Clarendon», i 1164, ble et sett på 16 lovgivende prosedyrer fastsatt. De representerte et forsøk på begrense de geistliges privilegier og kirkens makt. Den andre riksforsamlingen skjedde i 1166 hvor en annen betydningsfull reform ble innført, Assize av Clarendon. Denne hadde konsekvenser for det engelske rettsvesen, særlig ved etablering av jury og avskaffelse av tidligere bevisførsel som ed og tvekamp.

Romersk tid[rediger | rediger kilde]

Det finnes bevis for at romerne benyttet skogen i Clarendon jevnlig. En romersk veg knyttes til Old Sarum og til et britisk bygdeborg fra jernalderen som passerer øst-vest rundt 3,2 km nord for skogen i Clarendon.

Kongsbolig og slott[rediger | rediger kilde]

Både Henrik II og Henrik III investerte tungt i eiendommen og omgjorde stedet til kongebolig og slott. På sitt ypperste besto slottet av flere bygninger som omga en sentral borggård med en mindre mur på innsiden. Slottet dekket bortimot 20 000 m2 og hadde også et hageanlegg i terrasser.

I 1453 hadde bruken av slottet avtatt da etterfølgende monarker tilbrakte mer tid i London. I 1574 ble bygningene beskrevet som en enkel jakthytte.

I 1649 resulterte henrettelsen av Karl I til at Clarendon Palace ble konfiskert av parlamentet. Slottet ble forlatt og forfalt og på 1700-tallet ble restene brukt som enkle bygninger for en bondegård.

Alt som nå er bevart på en bakkehøyde er den ene veggen av Den store hallen. En teglflisovn som ble oppdaget på stedet av arkeologer er rekonstruert og finnes nå i British Museum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]