Clann na Talmhan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clann na Talmhan
LandIrland
Grunnlegger(e)Michael Donnellan
Grunnlagt29. juni 1939
Nedlagt1965
IdeologiAgrarparti
Politisk posisjonSentrum-venstre

Clann na Talmhan (irsk for «Landets familie» eller «Landets barn») var et politisk parti i Irland mellom 1938 og 1965.

Partiet ble grunnlagt i Athenry i Galway i 1938. Dets hovedsak var å være en stemme for Irlands bønder. Blant konkrete saker partiet tok opp var småbøndenes interesser, støtte til gjenvinning av dyrkbar mark, lavere skatt på jordbrukseiendommer og mer intensiv skogplanting. Grunnlegger og leder av Michael Donnellan.

Det første valget Clann na Talmhan stilte opp i var i 1943. Partiet vant fjorten seter, som året etter ble redusert til elleve gjennom suppleringsvalg. Etter valget fikk Donnellan av som leder, og ble erstattet av Joseph Blowick.

Partiet inngikk i den første koalisjonsregjeringen 19481951, sammen med Fine Gael, Labour Party, National Labour Party og Clann na Poblachta. Blowick ble jordbruksminister og Donnellan ble juniorminister. Partiet ble også med i den andre koalisjonsregjeringen, og de to ministrene fikk tilbake sine poster.

Etter å ha sittet i regjering begynte partiet å miste støtte, ettersom velgerne begynte å gå tilbake til de to dominerende partiene, Fine Gael og Fianna Fáil. Clann na Talmham hadde egentlig aldri sett seg selv som noe mer enn et regionalt parti, og forsøkte aldri å ekspandere utenfor sin base i vest og sør.

Da Donnellan døde i 1964 stilte hans sønn som kandidat for Fine Gael i suppleringsvalget, og vant. Blowick valgt å ikke stille som kandidat i valget i 1965, og partiet var dermed å anse som oppløst.

Referanser[rediger | rediger kilde]