Clément Rodier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Clément Rodier
FødtVital Rodier
25. mai 1839
Chambon-sur-Dolore
Død20. november 1904 (65 år)
Misserghin
Beskjeftigelse Misjonær, botaniker
Nasjonalitet Frankrike

Marie-Clément Rodier (født Vital Rodier, født 25. mai 1839 i Malvieille i kommunen St-Germain-l’Herm i Frankrike, død 20. november 1904 i Misserghin i det som i dag er Algerie)[1] var en fransk katolsk legbror tilhørende trappistordenen som var misjonær i Algerie. Rundt århundreskiftet var hans klostersamfunn i ferd for å gå i oppløsning, og etter at pave Leo XIII i 1901 opphevet fellesskapet og anbefalte at de gikk inn i en annen orden, gikk han og de øvrige munkene i februar 1902 over til spiritanernes misjonskongregasjon.[1]

Klementiner

Broder Clément drev også med fruktdyrking. Utviklingen av klementinen, som han hadde drevet frem over en ti års tid på fruktmarkene ved munkenes barnehjem i Misserghin nær byen Oran tilskrives ham. Han beskrev klementinen vitenskapelig i 1902.[1] Den er en hybrid som ble utviklet fra pomeransen (Sevilla-appelsinen) og mandarinen. Navnet klementin er en oppkalling etter ham.

Om oppdagelsen var helt unik, er ikke sikkert. Men hans vitenskapelige beskrivelse av frukten er definitivt hans, og den første.

Klementinen er omtrent identisk med en mandarinlignende frukt som er blitt dyrket i det sørlige Kina i lengre tid, i provinsene Guangdong og Guangxi. Pomeransen har likesom mandarinen bakgrunn fra samme område.

Det var broder Cléments beskrivelse av hybriden som gjorde den kjent og etterhvert gjorde at den ble dyrket i store deler av de citrusdyrkende områder i verden. Grunnen er, foruten smaken som er nokså lik mandarinens, at den er meget lett å skrelle, og har ytterst få steiner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «The Spiritan Connection to the Clementine Fruit». www.duq.edu. Besøkt 12. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]