Civilization (brettspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Civilization er et brettspill som handler om sivilisasjonens utvikling i middelhavslandene, fra den Persiske gulf i øst til Tunis og nordover litt nord for dagens Sveits i vest. Spillet ble utgitt i 1981 av Avalon Hill (nå eid av Hasbro), og før det av Gibson Games.

Spilloppsett[rediger | rediger kilde]

Kartet er delt inn i landområder, med tilhørende kystområder hvor transportskip kan bevege seg. Mellom kystene er det store sjøområder som blir tilgjengelige seinere i spillet med teknologien astronomi. Hvert landområde har en populasjonsverdi som sier hvor mange brikker som kan befinne seg der. I mange landområder er det en hvit eller sort firkant. På disse er det lettest å bygge byer. De hvite byene ligger ved de mørkegrønne områdene som representerer større elvers jordbruksland og delta, og dermed er utsatt for flodbølger.

Det finnes ni folkeslag som kommer inn fra hver sin kant på kartet, og en som dukker opp på Kreta. De fleste har navn etter historiske nasjoner og folkeslag som assyrere, illyriere og egyptere.

Et spill kan ha mellom 2 og 8 spillere. Det er best med 6 eller flere. Hver av spillerne har opp til 55 brikker, 4 skip og 9 byer til rådighet. De 55 brikkene reduseres noen ganger avhengig av hvor mange deltagere et spill har.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Det hele starter som et ekspansjonsspill. En brikke blir til to, man flytter, to brikker blir til 4 osv. Når to folkeslag har brikker i samme område blir det kun kamp om det ikke er levegrunnlag nok for begge spillerne på slutten av en runde. Dermed har begge sider har mulighet til å forsterke eller trekke seg tilbake i sitt trekk. Kamp er helt terningløst, og avgjøres etter at alle har flyttet. Svakeste part mister en brikke, så mister sterkeste en, og dette fortsetter helt til spillerne tilsammen har så mange brikker som populasjonsverdien i området. Alle spillerne må deretter fjerne brikker til de har mindre eller lik populasjonsverdien antall brikker i hvert område.

Båter kan bygges av to brikker på stedet, eller to handelsvarer hvor som helst. Byer kan bygges hvor som helst. Det koster 6 brikker der byfeltene er (svarte/hvite firkanter) og 12 alle andre steder. Heretter kan det normalt ikke være andre brikker der det er byer.

Byer kan også angripes av 7 eller flere brikker. Da rives byen, byttes ut med opptil 6 brikker og vanlig kamp utkjempes. Angriper skal deretter stjele et handelskort og kan konvertere tre brikker som ikke er på brettet til skattkammeret (byen plyndres).

Handel[rediger | rediger kilde]

Basert på hvor mange byer man har, får man hver runde handelskort, jo flere byer, jo mer verdifulle kort. Hver by samler også inn 2 brikker til skattkammeret. En interessant vri her er at ekspansjonsbrikkene brukes. Baksiden har bilde av noen amforaer. Dette reduserer nemlig også hvor mange brikker en kan ha på brettet til en viss grad, jo mer penger man samler inn, jo færre brikker på brettet. Mange penger er derfor ofte et problem, men å bygge båter kan redusere problemet betydelig. Teknologien myntlaging gjør at man kan variere hvor mange brikker som konverteres til skatter hvert trekk. De kan senkes til 1 per by eller økes til 3 per by. Man kan også bytte inn 18 skattebrikker for et handelskort av verdien 9 (såkalt gullkort, siden gull er en av varene med 9 tallet på).

Deretter er det en handelsfase, der spillet virkelig begynner. Her skal man bytte inn de varene man har fått mot andre varer, tre og tre kort av gangen. Målet er å samle serier av samme vare og bytte seriene inn for poeng som man kjøper teknologier for. Verdien til seriene øker kvadratisk med antall kort, det vil si at man får 1,4,9,16,25,36,49 eller 64 ganger verdien til kortet for hhv. 1,2,3,4,5,6,7 eller 8 kort. Verdien til handelskortet går fra 1 til 9.

Ulykker[rediger | rediger kilde]

Blant alle handelskortene som deles ut til dem som har byer, er det stokket inn «ulykker» (Calamities) som jordskjelv, sult, borgerkrig, sykdom og borgeroppstand. Det er en ulykke man ikke kan bytte bort i stabel 2, 3, 4, 5 og 6, samt en ulykke som kan byttes bort i bunke 2 til og med 9. Ja, det betyr at det er mer enn en ulykke i flere bunker. De fleste bunkene har to forskjellige varer, som gjør at man kan ikke bare sitte og vente på flere varer, man MÅ byttehandle, og dermed utsette seg for risikoen for å få en ulykke fra handelspartneren. Den positive siden er at kun to tar effekt om man har mer enn to ulykker.

Advanced Civilization[rediger | rediger kilde]

Her kommer et viktig skille mellom Avalon Hills originalspill Advanced Civilization og Civilization. I handelen oppgir man antall kort og samlet verdi (og tror jeg, minst et av kortene faktiske vare). I Adv Civ sier man tre kort, og to av dem må være riktige.

Og i hvordan teknologier fungerer er også disse to spill forskjellige. Civilization kan man kun ha et vist antall kort (9 mener jeg å huske) og det er ikke nok kort til alle. I Adv Civ er det flere teknologier og alle kan kjøpe alle.

Hvordan spillet vinnes er også forskjellig. I civiliztion vinner den som når frem til slutt feltet i på Archelogical succesion table (AST).

Denne teller antall trekk og den generelle utviklingen i historien. Den er delt inn i epoker (bronse alderen, jernalderen osv) og det er krav for å avansere på denne inn i hver epoke. En sjarmerende detalj er om man mister den siste byen så går man bakover på denne tabellen.

I adv Civ er avsluttes spillet når noen går inn ut av den siste epoken. Og den med mest poeng vinner. Dette er ofte den som er flinkest til å handle og utnytte rabatter som hvert teknologi kort gir. Mange kort gir spesielt mye rabatt til noen teknologier.

Det kom også en Western Expansion som utvider kartet til og med Spania og så langt nord som England (som er ei myr). Og bare med denne kan man spille med 8 spillere.

Advanced Civilization gav spillet en helt annen følelse. Spesielt fordi man ikke automatisk tapte om man kjøpte feil teknologier tidlig eller ble hengende for langt tilbake på AST. Man kunne ta seg opp igen i Adv Civ. I civ kunne en ulykke på feil tidspunkt bety total kollaps.

Til dere som leser dette med regelboken i hånden. Jeg har antageligvis bommet på noen ting ser jeg nå. Men uten boka er det vanskelig selv å være helt sikker.

Nå, har du en ok ide om hva spillet går ut på og forskjellene mellom de to versjonene.