Civilization (brettspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Civilization er et brettspill fra 1980 som handler om sivilisasjonens utvikling i middelhavslandene, fra Den persiske gulf i øst til Tunis og nordover litt nord for dagens Sveits i vest [1]. Spillet ble utgitt i UK i 1980 av Hartland Trefoil og i USA i 1981 av Avalon Hill (nå eid av Hasbro). Senere er spillet utgitt i flere land av forskjellige selskaper bl.a. av Gibson Games og Descartes Editeur.[1] Civilization regnes som det oprinnelige civilization-spillet.[2]

Civilization var en av flere inspirasjonskilder for Sid Meier som startet den mer kjente 4X-spillserien Civilization.

Spilloppsett[rediger | rediger kilde]

Kartet er delt inn i landområder, med tilhørende kystområder hvor transportskip kan bevege seg. Mellom kystene er det store sjøområder som blir tilgjengelige seinere i spillet med teknologien astronomi. Hvert landområde har en populasjonsverdi som sier hvor mange brikker som kan befinne seg der. I mange landområder er det en hvit eller sort firkant. På disse er det lettest å bygge byer. De hvite byene ligger ved de mørkegrønne områdene som representerer større elvers jordbruksland og delta, og dermed er utsatt for flodbølger.

Det finnes ni folkeslag der åtte kommer inn fra hver sin kant på kartet, og en dukker opp på Kreta. De fleste har navn etter historiske nasjoner og folkeslag som assyrere, illyriere og egyptere.

Et spill kan ha mellom 2 og 7 spillere, 8 med utvidelse. Hver spiller har opp til 55 brikker, 4 skip og 9 byer til rådighet. De 55 brikkene reduseres avhengig av hvor mange deltagere et spill har.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Det hele starter som et ekspansjonsspill. En brikke blir til to, man flytter, to brikker blir til 4 osv. Når to folkeslag har brikker i samme område blir det kun kamp om det ikke er levegrunnlag nok for begge spillerne på slutten av en runde. Dermed har begge sider har mulighet til å forsterke eller trekke seg tilbake i sitt trekk. Kamp er helt terningløst, og avgjøres etter at alle har flyttet. Svakeste part mister en brikke, så mister sterkeste en, og dette fortsetter helt til spillerne tilsammen har så mange brikker som populasjonsverdien i området. Alle spillerne må deretter fjerne brikker til de har mindre eller lik populasjonsverdien antall brikker i hvert område.

Båter kan bygges av to brikker på stedet, eller to handelsvarer hvor som helst. Byer kan bygges hvor som helst. Det koster 6 brikker der byfeltene er (svarte/hvite firkanter) og 12 alle andre steder. Det kan ikke være andre brikker der det er byer.

Byer kan også angripes av 7 eller flere brikker. Da rives byen, byttes ut med opptil 6 brikker og vanlig kamp utkjempes. Angriper skal deretter stjele et handelskort og kan konvertere tre brikker som ikke er på brettet til skattkammeret (byen plyndres).

Handel[rediger | rediger kilde]

Basert på hvor mange byer man har, får man hver runde handelskort, jo flere byer, jo mer verdifulle kort. Hver by samler også inn 2 brikker til skattkammeret. En interessant vri her er at ekspansjonsbrikkene brukes. Baksiden har bilde av noen amforaer. Dette reduserer nemlig også hvor mange brikker en kan ha på brettet til en viss grad, jo mer penger man samler inn, jo færre brikker på brettet. Mange penger er derfor ofte et problem, men å bygge båter kan redusere problemet betydelig. Teknologien myntlaging gjør at man kan variere hvor mange brikker som konverteres til skatter hvert trekk. De kan senkes til 1 per by eller økes til 3 per by. Man kan også bytte inn 18 skattebrikker for et handelskort av verdien 9 (såkalt gullkort, siden gull er en av varene med 9 tallet på).

Deretter er det en handelsfase. Her skal man bytte inn de varene man har fått mot andre varer, tre og tre kort av gangen. Målet er å samle serier av samme vare og bytte seriene inn for poeng som man kjøper teknologier for. Verdien til seriene er kvadratisk i forhold til antall kort, det vil si at man får 1,4,9,16,25,36,49 eller 64 ganger verdien til kortet for hhv. 1,2,3,4,5,6,7 eller 8 kort. Verdien til handelskortet går fra 1 til 9. (Tre kort med vin med verdi 5 gir totalt 5x9 = 45.)

Ulykker[rediger | rediger kilde]

Blant alle handelskortene som deles ut til dem som har byer, er det stokket inn «ulykker» (Calamities) som jordskjelv, sult, borgerkrig, sykdom og borgeroppstand. Det er en ulykke man ikke kan bytte bort i stabel 2, 3, 4, 5 og 6, samt en ulykke som kan byttes bort i bunke 2 til og med 9. De fleste bunkene har to forskjellige varer, og man tjener derfor stort på å handle, tross risikoen for å få en ulykke fra handelspartneren. Om det går riktig dårlig, tar kun to ulykker effekt om man ender opp med mer enn to ulykker.

Advanced Civilization[rediger | rediger kilde]

Advanced Civilization kom i 1991 og er en utvidelse til Avalon Hills originalspill Civilization. Noen regler er foreklet mens andre er mer avansert.[3][4] Begge spillene trengs for å spille Advanced Civilization, og utvidelsen er mer en oppdatering av det originale spillet enn et tillegg.[5]

Endringer fra Civilization[rediger | rediger kilde]

I originalspillet oppgir man i handelsrunden antall kort og samlet verdi, samt minst ett av kortene i kombinasjonen. I Advanced Civilization (Adv Civ) oppgir man tre kort der to av dem må være riktige mens det tredje kan være en bløff.

Teknologier fungerer forskjellig i utvidelsen. I Civilization er antall teknologikort begrenset og det er ikke nok til alle. I Adv Civ er det flere teknologier og alle kan kjøpe alle.

Hvordan spillet vinnes er også forskjellig. I Civiliztion vinner den som når frem til sluttfeltet i på Archelogical succesion table (AST).

AST viser antall trekk og den generelle utviklingen i historien. Den er delt inn i epoker (bronsealderen, jernalderen osv) og det er krav for å avansere på denne inn i hver epoke. En sjarmerende detalj er om man mister den siste byen så går man bakover på denne tabellen.

I Adv Civ er avsluttes spillet når noen går ut av den siste epoken. Den med mest poeng vinner. Dette er ofte den som er flinkest til å handle og utnytte rabatter som hvert teknologi kort gir. Mange kort gir spesielt mye rabatt til noen teknologier.

Det kom også en Western Expansion som utvider kartet til og med Spania og så langt nord som England (som er ei myr). Og bare med denne kan man spille med 8 spillere.

Advanced Civilization gav spillet en helt annen følelse. Spesielt fordi man ikke automatisk tapte om man kjøpte feil teknologier tidlig eller ble hengende for langt tilbake på AST. Man kunne ta seg opp igen i Adv Civ. I civ kunne en ulykke på feil tidspunkt bety total kollaps.

Annet[rediger | rediger kilde]

Spillet, som ikke lenger produseres, ble lenge ansett av fansen som det beste brettspillet i sjangeren, og får pr. 2018 fremdeles nye fans. Spillet anses som enda mer komplekst enn Civilization [5], og med spilletid på mer enn 6t har spillet vært for spill-entusiaster, mer enn for mannen i gata.

Det har vært arrangert verndesmesterskap i spillet i regi av Boardgame Players Association.[6] Det er laget en web-versjon av spillet der spillere melder seg på for å spille turneringer mot andre via nett.[7]

Mega Civilization[rediger | rediger kilde]

I 2015 kom en ny oppfølger, Mega Civilization som er en versjon for 5 til 18 spillere.[8]

Videospill[rediger | rediger kilde]

I 1984 ble Incunabula utgitt for MS-DOS. Spillet var for en til tre spiller, basert på et utvalg av reglene i Civilization. Spillet ble kalt uinspirerende, og med dårlig AI. [9] Det var ikke mulig å endre kartet eller vanskelighetsgrad, men idéen med å blande kamp, handel og diplomati ble fremhevet som noe å se nærmere på.[10]

Avalon Hill's Advanced Civilization kom som videospill for MS-DOS i 1995 etter MicroProse's suksess med Sid Meier's Civilization fra 1991. Avalon Hills utgave var en dataversjon av brettspillet og ble fullstendig utkonkurrert av "Sid Meier's Civilization II" som kom i 1996. Avalon Hill's Advanced Civilization er nå "abandonware" som er gratis tilgjengelig for fans av brettspillet.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]