Ciutadans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Logo

Ciutadans – Partit de la Ciutadaniakatalansk, også kalt Ciudadanos – Partido de la Ciudadaníaspansk (C's, «Borgere») er et spansk/katalansk parti. Det ledes av den 27 år gamle advokaten Albert Rivera. Ideologisk er de et sosialliberalt parti og er medlem av Alliansen av liberale og demokrater for Europa.


Ciutadans er kjent som motstander av den katalanske nasjonalismen, som av partiet beskrives som overveldende på den politiske arena. De støtter folkeopinionen i at Catalonia er en del av den spanske nasjonen og forsvarer bruken av både det spanske og katalanske språket. Dette innebærer blant annet at de er uenige i den katalanske regjeringens språkpolitikk som partiet mener prioriterer katalansk framfor spansk.

Ved valget på det katalanske parlamentet i 2006 vant partiet 3,04 % av stemmene og fikk dermed tre mandater i parlamentet. Dette vakte oppsikt, da katalanske politikere og media ikke hadde regnet med at partiet ville klare å vinne noen representasjon i det hele tatt. Ved valget i til det katalanske parlamentet 2012 fikk ciutadans 7,85% av stemmene og fikk inn ni mandater i parlamentet. Under valget til europaparlamentet 2014 fikk de 3,16% av stemmene og fikk inn 2 mandater. Selv om partiet ble grunnlagt i Catalonia som et svar på den katalanske nasjonalismen, har lokale lag sprunget ut også andre steder i Spania.

I dag er Ciudadanos et nasjonal parti for hele Spania.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]