City of the Living Dead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
City of the Living Dead
orig. Paura nella città dei morti viventi
Generell informasjon
Sjanger Skrekk - Zombie
Nasjonalitet Italia Italia
Utgitt Italia 11. august 1980
Tyskland 1980
Frankrike 1980
Storbritannia 1981 (video)
USA 1983
Lengde 93 min.
Produksjon
Regissør Lucio Fulci
Manus Lucio Fulci
Dardano Sacchetti
Produsent Giovanni Masini
Robert E. Warner
Musikk Fabio Frizzi
Sjeffotograf Sergio Salvati
Klipp Vincenzo Tomassi
Medvirkende Christopher George
Catriona MacColl
Carlo De Mejo
Antonella Interlenghi
Giovanni Lombardo Radice
Annen informasjon
Språk Engelsk
Filmselskap Motion Picture Marketing (USA) (Kino)
Anchor Bay Entertainment (DVD) (USA)
Eksterne lenker

City of the Living Dead (originaltittel: Paura nella città dei morti viventi) er en italiensk zombie- og splatterfilm fra 1980 regissert og skrevet av Lucio Fulci. Hovedrollene spilles av Christopher George og Catriona MacColl.

Til tross for at City of the Living Dead er den internasjonale tittelen er filmen også kjent under titlene: Fear in the City of the Living Dead, og The Gates of Hell (USA)

Handling[rediger | rediger kilde]

I den lille byen Dunwitch i New England begynner det å skje en rekke mystiske og urovekkende ting. En prest begår selvmord ved å henge seg og etterhvert begynner enkelte av byens borgere å se deres avdøde slektninger i nattemørket. En spådame mener at noen har åpnet porten til helvete – og snart blir flere drept på bestialske måter av de onskapsfulle skapningene som har reist seg fra sine graver. Samtidig med dette har byen fått besøk av Peter Bell (Christopher George), en journalist fra New York, som sammen med den synske Mary (Catriona MacColl), forsøker å finne årsaken til ondskapen og om hvordan det kan stoppes. Ferden bringer dem gjennom en rekke grusommer opplevelser og ved hjelp av en gammel bok kalt "Book of Eibon" ledes de til omsider til stedet hvor presten tok livet av seg. De innser at de har kort tid på seg til å stenge porten til helvete, for i følge boka vil de døde ta over hele jorden på selveste Allehelgensaften og da er alt håp ute for menneskeheten.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

City of the Living Dead var en av flere voldelige zombie-filmer som var markante på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. Lucio Fulci var fra før kjent for den omstridte Zombie Flesheaters (1979).

Filmen fikk blandet mottakelse da den kom, men har oppnådd en viss kultfilm-status, særlig hos dem som er tilhengere av zombie-sjangeren. På den svenske filmsiden Moviebox fikk den i 2006 tildels bra omtale og de skriver blant annet: «...men med Staden med levande döda skapade han en av flera kultklassiker som om man tittar bortom de ibland undermåliga rollprestationerna och fåniga handlingen närmast blir en filmisk mardröm med sitt frosseri i effekter som både chockerar och imponerar än idag.».[1] Filmsiden Coldfusion.co gir imidlertid verken filmen eller dens regissør mye skryt, og skriver blant annet: «As a storyteller, Fulci hovers somewhere between surrealist and absolutely incompetent».[2] Heller ikke filmsiden "The SF, Horror and Fantasy Film Review" er særlig positiv og skriver blant annet: «The problem with City of the Living Dead is that Lucio Fulci displays almost entirely an indifference to narrative and plot. There’s the vague connection of the priest’s suicide as explain-all but really City of the Living Dead is a film that consists of a series of scenes that have no narrative association at all».[3] Den har (per mai 2008) bare fått 29% på Rotten Tomatoes.[4]

Sensuren[rediger | rediger kilde]

Filmen ble på grunn av dens grover voldsscener omstridt og fikk problemer med filmsensuren i en rekke land. I Norge ble den raskt dratt frem som et eksempel på grov videovold og etterhvert totalforbudt på video. Filmen ble forbudt eller utgitt i en klippet versjon i en rekke land i Europa. I Storbritannia ble filmen utgitt på video i 1981 med høyeste aldersgrense (X) med noen klipp. Den ble senere på 1980-tallet utgitt i en enda mer klipt versjon. Det har i ettertid blitt oppfattet som noe merkelig at denne filmen ikke ble satt opp på den britiske DDP-lista siden den britiske sensuren var såpass streng på 1980-tallet.

Det som ble mest problematisk for sensuren var særlig scenen der en mann blir drept med boremaskin gjennom hodet, og scenen der en kvinner spyr ut sine egne innvoller.

I Norge var filmen på begynnelsen av 1980-tallet å finne under den svenske tittelen Staden med Levande döda, utgitt av det svenske videoselskapet Video Invest AB i 1981 med 20 års aldersgrense.[5] Denne versjonen var noe klippet, men ble allikevel for drøy for den norske filmsensuren. Det var Videoimport AS som hadde enedistribusjon for denne versjonen i Norge. Filmen ble utgitt usensurert i Norge på DVD i 2007.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hånberg, Daniel (17. september 2006). «Staden med levande döda». Moviebox. Besøkt 12. mai 2008. 
  2. ^ «City of the Living Dead». Coldfusion.com. 24. oktober 2007. Besøkt 12. mai 2008. 
  3. ^ Scheib, Richard (2003). «City of the living dead». The SF, Horror and Fantasy Film Review. Besøkt 12. mai 2008. 
  4. ^ «City of the Living dead». Rotten Tomatoes. Besøkt 12. mai 2008. 
  5. ^ «Staden med Levande döda». BOAVIDEO. Besøkt 12. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]