Cissy Houston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cissy Houston
Sissy Houston.jpg
Født30. september 1933[1][2][3]Rediger på Wikidata (87 år)
NewarkRediger på Wikidata
Barn Gary Garland, Whitney HoustonRediger på Wikidata
Utdannet ved Malcolm X Shabazz High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, musikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerSoulmusikk
InstrumentVokal
Stemmetypesopran
Aktive år1938
PlateselskapRCA, A&M Records, Columbia
IMDbIMDb

Emily «Cissy» Drinkard Houston (født 30. september 1933 i Newark i New Jersey) er en amerikansk Grammy Award-belønnet soul- og gospelsanger. Hun var, i starten av sin karriere, svært ettertraktet som korist, og koret for artister som Elvis Presley, Mahalia Jackson og Aretha Franklin. Hun underskrev sin første platekontrakt som solist i 1969, og har jobbet som dette siden. Hun er også kjent som moren til den avdøde sangerinnen Whitney Houston, og tante til Dionne Warwick og den nå avdøde Dee Dee Warwick.

Cissy utga i 1970 sitt første album, Presenting Cissy Houston hvor hun sang sanger av Dusty Springfield og Burt Bacharach. Hun fortsatte gjennom 1970-tallet med innspillinger av flere singler som senere ble hiter med andre artister, i tilfelle med sangen «Midnight Train To Georgia» som senere ble en hit for Gladys Knight & The Pips. Houston skrev i 1977 under en ny platekontrakt med selskapet Private Stock, hvor hun endte opp med og gi ut tre album med hjelp av produsenten Michael Zager. Houston hadde på dette tidspunktet gått vekk fra røttene sine innen gospel og soul, og flyttet seg over til den nye populære sjangeren disco.

Cissy scorte sin første og store discohit med låta «Think It Over» som nådde 32.-plass på Billboards R&B-liste i USA. Senere i 1979 representerte hun USA i World Popular Song Festival i Tokyo med disco-låten, «You're the Fire» med datteren Whitney som en av koristene. Houston endte opp på andreplass, og sikret seg en «Most Outstanding Performance Award». Sangen var hentet fra hennes 1980-album «Step Aside for a Lady». Houston spilte senere inn låten «I Know Him So Well» fra musikalen Chess med datteren Whitney i 1989, og låten ble sluppet som singel i flere europeiske land og Australia.

Houston jobbet etter dette videre som korist, og som solist med opptredener på populære klubber i New York-området, og vendte i begynnelsen av 1990-årene tilbake til gospelrøttene sine, med stor suksess. I 1996 mottok Houston en grammy for «beste gospel album» for sitt album Face to Face. Hun vant prisen igjen i 1998 for albumet He Leadeth Me. Hun bidro også med sang på soundtracket til datteren Whitneys film The Preacher's Wife i 1996. I 2006 spilte Houston inn låten «Family First» med Whitney og niesen Dionne Warwick for filmen Daddy's Little Girls

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GeneaStar, GeneaStar person ID drinkarde
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w69t73cq, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0396810, besøkt 15. oktober 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]