Cirkus Empress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cirkus Empress var et norsk sirkus som drev turnévirksomhet med enkelte avbrudd fra 1915 til 1959.

Sirkuset ble startet av ekteparet Hartvig Ingolf Mork Berg Leonardi (1888–1956) og Anna Mundeling (1883-1961).[1] Disse opptrådte sammen som trapesartister i det amerikanske storsirkuset Ringling Brothers Circus under tittelen Les Leonardis.

Etter å ha tjent opp en del startkapital startet Leonardi-paret i 1915 opp Cirkus Empress i Norge med en del økonomisk støtte fra Annas sirkusfamilie i Danmark.

I 1930 gikk sirkuset konkurs etter et mislykket forsøk på å etablere turnévirksomhet også i Danmark, og da sprakk også ekteskapet. Anna overtok i 1931 restene av Cirkus Norge og gjeninnførte det gamle navnet Cirkus Empress. Hun ble senere gift på ny med sirkusmannen Ludvig Røsby, og sammen gjorde de Cirkus Empress til en blomstrende suksess helt fram til hun i 1959 ble syk og de måtte avvikle driften.

Hun døde på Bakke i Flekkefjord, der sirkuset hadde sitt vinterkvarter.

Blant attraksjonene til Cirkus Empress var foruten akrobater og trapesartister flere dyrenumre, og i en annonse fra 1925 finner vi reklame for «75 personer, 16 hester, 9 isbjørne, hvalroser m. m. m.».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]