Cidade Velha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Cidade Velha
UNESCOs verdensarv Cidade Velha
Byen Ribeira Grande var den første europeiske koloni-utposten i tropene
LandKapp Verde Kapp Verde
Utnevnt i2009
Kriterium II, III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker
Cidade Velha ligger i Kapp Verde
Cidade Velha
Cidade Velha
Cidade Velha (Kapp Verde)

Cidade Velha (portugisisk for «gammelbyen»), eller Sidadi Velha (lokalt kreolsk språk, Bádiu) er en by 15 km fra Kapp Verdes hovedstad Praia på øya Santiago. Tidligere var byen Kapp Verdes hovedstad og het tidligere Ribeira Grande. Cidade Velha er den eldste bosetningen på Kapp Verde og den første europeiske i tropene. Byen ble grunnlagt av portugiserne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya ble kalt Ribeira Grande (portugisisk for stor dal) av António da Noli som den første europeiske bosetning i tropene og som Kapp Verdes første bosetning i 1462. I 1466 fikk Cidade Velha monopol på slavehandel og ble en viktig by i det portugisiske imperiet. Slaveer fra Guinea-Bissau og Sierra Leone ble fraktet fra Cidade Velha til Brasil og Vestindia. Den store dalen fungerte som et fengsel for slavene, mens de ventet på å bli fraktet til den nye verden.

I 1533 ble byen sete for Den katolske kirkes vestafrikanske bispedømme og fikk bystatus i 1572. I 1585 og i 1586 angrep Sir Francis Drake byen to ganger. Den portugisiske slavehandelen ble stanset i byen i 1712 av franskmannen Jacques Cassart som plyndret og ødela byen. Etter denne hendelsen flyttet portugiserne Kapp Verdes hovedstad til Praia.

I dag er Cidade Velha en liten fiskerlandsby og hovedlandbruksartiklene er sukkerrør, kokosnøtter og mango. Byen har ca. 2 337 innbyggere (2005).

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]