Chrysomela lapponica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Chrysomela lapponica
En eggleggende hunn. Foto: Juergen Gross
En eggleggende hunn.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysomela lapponica
Linnaeus, 1758
Melasoma lapponica
Norsk(e) navn:
Hører til: Chrysomela,
bladbiller,
bladbiller,
biller
Habitat: på løvtrær
Utbredelse: finnes i Norge

Chrysomela lapponica er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Chrysomela lapponica er mellom 5-8 mm lang. Kroppen er litt langsmal eller mer oval som bladbillene ofte er. Halskjoldet er ensfarget med en metallisk glans i en mørk grønn farge. Dekkvingene er tofarget med tverrgående brokede flekker i metallskinnenede mørkt grønn og en rødlig noen ganger lysere gulrød farge. De har uregelmessig punktur, ikke ordnet i langsgående rekker. Antennens niende og tiende ledd er bredere enn de er lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Chrysomela lapponica finnes ofte tallrike i fjelltrakter. Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten, som er blad på trær og busker.Vanligvis på seljer (Salix).

Eggene legges i grupper på undersiden av bladet på næringsplanten. Eggene er blekt gul-hvite og er i underkant av 2 millimeter og har form som et riskorn. Larvene er klumpige, korte og tykke, de er lite kamuflert, men har en viss beskyttelse ved at de lukter vondt.

De tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]