Chrysolina sturmi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Chrysolina sturmi
Chrysolina sturmi Foto: Kurt Kulac
Chrysolina sturmi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysolina sturmi
(Westhoff, 1882)
Chrysomela sturmi
Chrysomela goettingensis
Chrysomela violacea
Norsk(e) navn:
Hører til: Chrysolina,
bladbiller,
bladbiller,
biller
Habitat: tørr gressmark
Utbredelse: finnes i Norge

Chrysolina sturmi er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er ikke spesielt vanlig og lever på tørr gressmark, blant urter.

Chrysolina sturmi er mellom 6-10 mm lang. Dekkvingene er mørke med en metallglans i fiolett-svart farge. På den innoverbøyde sidekanten (undersiden) bakerst på dekkvingene finnes noe korte utstående hår (krever god forstørrelse). Halsskjoldets sidekanter er tydelig rundet foran. Føttene (tarsene) er lysere, brunlige eller brungule. Kroppen er bredt oval.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Chrysolina sturmi tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]