Christopher Cradock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christopher Cradock

Christopher Cradock (Født 2. juli 1862 i Hartforth, Richmond, North Yorkshire, død 1. november 1914) var en britisk admiral. Han hadde et rykte for stor tapperhet i den britiske marinen.

Cradock begynte i den britiske Royal Navy som kadett i 1875 da han var tretten år gammel. Hans første tjenesteoppdrag i den britiske marinen var ved Mediterranean Fleet i Middelhavet. I 1900 reiste Cradock til Kina under bokseropprøret der han kommanderte han en blanding av britiske, tyske og japanske sjøfolk under erobringen av Takufortene og Cradock mottok den prøyssiske Kroneordenen med sverd som resultat.

Cradock ble forfremmet til kontreadmiral i den britiske marinen i 1910. Cradock var involvert i redning av passasjerene og mannskapet ombord på SS Delhi i desember 1911. Han ble tildelt den britiske Royal Victorian Order i 1912. Cradock var også forfatter av tre bøker, Sporting Notes i the Far East (1889), Wrinkles in Seamanship (1894), og Whispers from the Fleet (1907) som inneholdt råd for britiske sjøoffiserer. Cradock giftet seg aldri, men hadde en hund som fulgte med ham på nesten alle hans reiser til havs.

Ved utbruddet av den første verdenskrig, i august 1914 ble Cradock beordret til å forfølge og ødelegge hele Admiral Maximilian von Spee sin flåte av tyske kryssere. Cradock sin flåte var vesentlig svakere enn Spee sin flåte, og besto hovedsakelig av eldre fartøy bemannet med nesten utelukkende uerfarent mannskap. Cradock oppdaget Spee sine styrker like utenfor Chile og han bestemte seg for å gå til angrep. I den resulterende slaget ved Coronel, ble Cradock sine skip HMS «Good Hope» og HMS «Monmouth» senket med hele mannskapet, inkludert Cradock.