Christopher Codrington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christopher Codrington
Født1668[1]Rediger på Wikidata
Barbados
Død7. apr. 1710[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSoldat, politiker, slavehandler, plantasjeeier Rediger på Wikidata
Utdannet vedChrist Church
FarChristopher Codrington[2]
NasjonalitetKongeriket England
Kongeriket Storbritannia

Christopher Codrington (født 1668Barbados, død 7. april 1710) var en britisk soldat, bibliofil og koloniguvernør. Hans far, som også het Christopher Codrington, var kaptein-general på Leewardøyene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christopher Codrington var engelskmann, og ble sendt til Enfield for skolegang i England. Codrington fikk universitetsutdannelse ved Christ Church i Oxford, der han ble valgt ut som medlem av All Souls.[trenger referanse]

Offiser, koloniadministrator[rediger | rediger kilde]

Så tjenestegjorde han med de britiske styrkene som var utstasjonert i Flandern. I 1695 ble han utnevnt til kaptein.[trenger referanse] Samme år fulgte han med kong Vilhelm III på hans besøk til Oxford, og i mangel på en offentlige taler, ble han valgt til å holde den høytidelige orasjon ved University of Oxford.[trenger referanse] Codrington var på denne tid blitt kjent for sitt vidd og sin vitenskapelige dyktighet.[trenger referanse]

I 1697, samme år som hans far døde, ble han utnevnt til kaptein-general og øverstkommanderende for Leewardøyene. I 1703 ledet han en mislykket britisk angrep mot den franske kolonien Guadeloupe. Etter dette sa han opp sin posisjon som guvernør. Han tilbrakte resten av sitt liv som pensjonist på sine eiendommer på Barbados og Barbuda.

Han grunnla byen Codrington sammen med sin familie på 1600-tallet. Byen ligger på øya Barbuda som er en del av de karibiske øystaten Antigua og Barbuda. I 1741 var byen åsted for et stort slaveopprør. Opprøret skyldtes den hvite befolkningens dårlige behandling av de svarte slavene. Slavene stakk av fra arbeidet sitt og gjorde blant annet mye skade på familien Codringtons eiendommer i Karibia.

Codrington College, som ble oppkalt etter ham, ble bygd mellom 1714 og 1742. Codrington testamenterte 6000 pund til å betale for byggingen av et av denne skolens bibliotek, med en ytterligere gave på 4000 pund som skulle legges ut for bøkene til dette biblioteket.[trenger referanse] Samtidig skulle hans samling på litt over 10 000 bøker også doneres til dette biblioteket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Oxford Dictionary of National Biography[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dobson, Henry Austin (1887). "Codrington, Christopher". In Stephen, Leslie. Dictionary of National Biography 11. London: Smith, Elder & Co. pp. 203–204.
  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.