Christianspris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østgraven ved Bastionen Kronprinsesse

Christianspris eller Frederiksort var en dansk festning nord for byen Kiel. I 1632 begynte Christian IV å bygge opp festningen på et rettvinklet nes på vestsiden av Kielerfjorden på den slesvigske halvøya Jernved. Formålet var å sikre landet mot tyske tropper under tredveårskrigen.

Under Hannibalfeiden i 1643 rykket imidlertid svenske tropper inn på festningen og ble der inntil freden i Brømsebro i 1645. Deretter bemannet Danmark festningen igjen. Etter Christian IVs død ble festningen revet på Frederik IIIs ordre. Men i 1663 begynte man å bygge den opp igjen. Festningen ble konstruert som en uregelmessig femkant med fem bastioner på hver side og en dobbelt vanngrav hele veien rundt. I gravene befant det seg flere trekantede raveliner som delvis var forbundet med hovedfestningen. På strandsiden utenfor vollene ble det oppført flere skanser og sjøbatterier.

Gjenoppbyggingen ble ledet av den danske militæringeniøren Henrik Ruse. Den nybygde festningen skiftet navn under Frederik V til Frederiksort. Festningen var på sitt største i 1790.

På 1800-tallet ble festningen besatt to ganger. Vinteren 1813–1814 rykket svenske tropper inn i kastellet og under treårskrigen 1848 ble festningen endelig besatt av den tysksinnede opprørshæren.

Etter 1864 ble det bygget en stor marinestasjon på stedet og mange av de danske bygningene ble revet. Av selve festningen finnes det nå bare enkelte bygninger, blant annet østgraven og litt av sydgraven.

Frederiksort (tysk Friedrichsort) ble til en liten forstad til Kiel. I 1966 ble de resterende delene av festningsområdet fredet. Arealet er i privat eie og ikke tilgjengelig for offentligheten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Børge L. Barløse: Christianspris – Frederiksort. Fæstningen, som ikke kom til orde, i Sønderjyske Årbøger 1973, Aabenraa 1973
  • Georg Spielvogel / Gerd Schöneich: Festung und Kaserne in Friedrichsort, Altenholz 2001

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]