Christian de Castries

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian de Castries
Dien Bien Phu001.jpg
Født11. august 1902[1]Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død29. juli 1991[1]Rediger på Wikidata (88 år)
ParisRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière de PassyRediger på Wikidata
Ektefelle Denise Schwob d'HéricourtRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Æreslegionen, Croix de guerre 1939–1945, Croix de guerre des Théâtres d'opérations extérieuresRediger på Wikidata
TroskapFrankrike
VåpenartArmée de terre
Tjenestetid19211959
Militær gradBrigadegeneral
Deltok iAndre verdenskrig, den første indokinesiske krig, slaget ved Dien Bien Phu

Christian Marie Ferdinand de la Croix de Castries (født 11. august 1902 i Paris, død 29. juli 1991 i Paris) var kommandant for de franske avdelingene under slaget ved Dien Bien Phu i Fransk Indokina (Vietnam) i 1954. Han kom fra en adelig fransk familie med lange militære tradisjoner.

Castries gikk inn i den franske hæren 19 år gammel og ble i 1926 offiser. Han sluttet noe senere for å satse på hestesport. Ved utbruddet av andre verdenskrig gikk han inn i hæren igjen, han ble tatt til fange av de tyske styrkene i 1940, men lyktes å flykte fra krigsfangeleiren i 1941. Han kjempet senere med de allierte styrkene i Nord-Afrika, Italia og det sørlige Frankrike.

I 1946 ble Castries sendt til Det franske ekspedisjonskorps i Det fjerne østen i Fransk Indokina som oberstløytnant. Han ble såret og tilbrakte et år i rehabilitering i Frankrike, før han ble sendt tilbake til Vietnam som oberst. I desember 1953 ble han gitt kommandoen over forsvaret av basen ved Dien Bien Phu[2] mot en overveldende vietnamesisk styrke mot seg. Han ble samtidig utnevnt til brigader.

Etter en åtte ukers beleiring måtte den franske garnisonen kapitulere 7. mai 1954. Dette markerte samtidig avslutningen av første indokinesiske krig. og det franske nærværet i Sørøst-Asia. Castries ble holdt i krigsfangenskap i fire måneder fram til en våpenhvileavtale ble undertegnet i Genève. Han pensjonerte seg fra det militære i 1959.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, oppført som Christian De La Croix De Castries, GeneaStar person ID delacroixdecastrie0
  2. ^ Martin Windrow, 'The Last Valley: Dien Bien Phu and the French Defeat in Vietnam' Weidenfeld and Nicholson, London, 2004 ISBN 0-297-84671-X