Christian Wiyghan Tumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Wiyghan Tumi
Født15. oktober 1930 (89 år)
Cameroun
Utdannet ved Université catholique de Lyon, Université de Fribourg
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prest (1966–)[1]
Nasjonalitet Kamerun
Utmerkelser Integrity Award (2011)

Christian Wiyghan Tumi (født 15. oktober 1930 i Kikaikelaki ved Kumbo i Kamerun) er en av den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Douala.

Han fikk sin utdannelse ved seminaret i Kumbo og seminarene i Ibadan, Bodija og Enugu i Nigeria, og ble presteviet i 1966. Deretter utførte han i et år pastoralt arbeid i bispedømmet Kumbo som kapellan i Fiango før han i to år underviste ved juniorseminaret "Bishop Rogan College" i Soppo-Bouéa. I 1969 dro han utenlands for videre utdannelse. Først tok han lærerutdannelse i Nigeria og deretter dro han til Europa, hvor han først studerte ved universitetet i London. Deretter tok han lisensiatgraden i teologi ved det teologiske fakultetet i Lyon i Frankrike og så doktorgraden i filosofi ved Det katolske universitetet i Fribourg i Sveits. I 1973 vendte han tilbake til Kamerun, hvor han ble rektor for det høyere regionale seminaret i Bambui i erkebispedømmet Bamenda (1973–79), samtidig som han utførte pastoralt arbeid i Bamenda. Han var også kapellan for det katolske kvinneforbundet og var sterkt involvert i å fremme den økumeniske bevegelsen. Han ble høyt aktet av presbyterianere og baptister.

Tumi ble i 1979 utnevnt til den første biskop av Yagoua av pave Johannes Paul II. Han i 1982 utnevnt til koadjutor-erkebiskop med etterfølgelsesrett av Garoua, og overtok som erkebiskop av Garoua i 1984.

I 1988 ble han kreert til kardinal, og i 1991 utnevnt til erkebiskop av Douala.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]