Christian Salvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Christian Salvesen Plc»)
For forretningsmannen Christian Salvesen, se Christian Salvesen (1827–1911)

Christian Salvesen Plc var et skotsk transport- og logistikkselskap med ca. 14 000 ansatte i seks land da det høsten 2007 ble kjøpt opp av det franske transportselskapet Norbert Dentressangle. Selskapet var tidligere bl.a. engasjert i hvalfangst og fiskeri.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Den nedlagte hvalfangststasjonen i Leith Harbour.
Lastebil fra Christian Salvesen.

Christian Salvesen emigrerte fra Mandal til Leith i Skottland i 1851, der han drev skipsmeglingsfirma sammen med broren Johan Theodor Salvesen og James Turnbull. I 1872 trakk Christian seg ut av dette samarbeidet og etablerte sitt eget skipsmeglingsfirma, Christian Salvesen & Co.

Fra begynnelsen av 1900-tallet involverte selskapet seg i hvalfangst. Med hvalfangstkompanier på Island (Hellisfjord), Færøyene (Thorsvaag) og på Shetland, var Salvesen tidlig på 1900-tallet den største aktøren innen nordfangsten.

Deretter etablerte selskapet seg i Antarktis og opererte fra 1908 til 1915 en base på New IslandFalklandsøyene. I 1909 ble basen Leith Harbour (oppkalt etter Salvesens base i Skottland) på Syd-Georgia opprettet. I 1911 startet man pelagisk fangst med kokeriene «Neko» og «Horatio», hovedsakelig ved Syd-Shetlandsøyene. Leith Harbour var fra 1915 verdens største landstasjon, noe den forble det inntil all fangst fra Syd-Georgia opphørte tidlig i 1960-årene.

I perioden 1945–1962 tilhørte hvalkokeriene «Southern Harvester» og «Southern Venturer» Christian Salvesen. Hvalkokeriene var flytende fabrikker, og mottok fangst fra rundt ti hvalbåter hver. En av selskapets hvalbåter, «Southern Actor», er museumsskip ved hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Moderne historie[rediger | rediger kilde]

Salvesen sluttet med hvalfangst etter sesongen 1962/63, men fortsatte som et suksessrikt selskap innen transport og logistikk. I 1985 ble Salvesen et offentlig aksjeselskap med diversifiserte aktiviteter som shipping, teglverk, husbygging, fryselagring og utleie av generatorer. Selskapet fokuserte etterhvert på europeisk logistikk og kjøpte opp Swift Transport Services i 1993, samtidig som aktiviteter utenom logistikk ble solgt.

Siden midten av 1990-årene har det vært flere forsøk på oppkjøp og sammenslåinger, før det franske selskapet Norbert Dentressangle ervervet Salvesen for 254,4 millioner pund høsten 2007. Selve overtagelsen skjedde 14. desember samme år.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gerald Elliot: A Whaling Enterprise. Salvesen in the Antarctic, Wilby: Michael Russell, 1998. ISBN 0-85955-241-1