Christian Nielsen Holberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Christian Nielsen Holberg
Fødtca. 1620
Død1686 (alder 65–66)
Beskjeftigelse Soldat
Nasjonalitet Norge

Christian Nielsen Holberg (født ca. 1620, død 1686) var en norsk offiser.

Holberg i Skogn

Christian Nielsen Holberg skal ha vært av bondeslekt, men ble soldat, og i 1645 fenrik ved det Throndhjemske Regiment. 1653 ble han løytnant og fikk som sådan, antagelig samme år, tillatelse til med bibeholdelse av sin gasje å foreta en utenlandsreise til sin videre militære utdannelse. Han skal ha vært i maltesisk og venetiansk tjeneste, og skal ha vandret gjennom hele Italia. Antagelig kom han hjem i anledning krigen mot Sverige, og ble utnevnt til kaptein ved det søndenfjordske kompani.

I 1658 deltok han med berømmelse i tilbakeerobringen av Trondhjem, og var i begynnelsen av 1660 tilstede under svenskenes beleiring av Frederikshald. I mai samme år ble han major, og i 1667 ble han oberstløytnant. Han deltok i innfallet i Sverige i 1676 under stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve. Han var bosatt i Bergen, hvor han undertiden fungerte som visekommandant på Bergenhus. I 1679 fikk han avskjed med pensjon, men oppga den senere til fordel for privilegium på inspeksjon av bøndenes armatur i Bergenhus amt.

Det er antatt at han hadde navnet fra gården Holberg i Skogn. Gården, slik den er i dag, er vist på innlagte bilde. Den gamle gården lå midt oppe i bakken i bakgrunnen. Den som ønsker å lese mer om hans liv og virke, kan gå til Digitalarkivets Web-debatt, debatt nr 38610.

Han var gift med Karen Lem, datter av magister Peder Lem og bispedatteren Abel Munthe. Han og Karen Lem var foreldre til Ludvig Holberg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]