Christian Nielsen Holberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Nielsen Holberg
Fødtca. 1620
Død1686 (alder 65–66)
Beskjeftigelse Soldat
NasjonalitetNorge

Christian Nielsen Holberg (født ca. 1620, død 1686) var en norsk offiser.

Holberg i Skogn

Christian Nielsen Holberg skal ha vært av bondeslekt, men ble soldat, og i 1645 fenrik ved det Throndhjemske Regiment. 1653 ble han løytnant og fikk som sådan, antagelig samme år, tillatelse til med bibeholdelse av sin gasje å foreta en utenlandsreise til sin videre militære utdannelse. Han skal ha vært i maltesisk og venetiansk tjeneste, og skal ha vandret gjennom hele Italia. Antagelig kom han hjem i anledning krigen mot Sverige, og ble utnevnt til kaptein ved det søndenfjordske kompani.

I 1658 deltok han med berømmelse i tilbakeerobringen av Trondhjem, og var i begynnelsen av 1660 tilstede under svenskenes beleiring av Frederikshald. I mai samme år ble han major, og i 1667 ble han oberstløytnant. Han deltok i innfallet i Sverige i 1676 under stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve. Han var bosatt i Bergen, hvor han undertiden fungerte som visekommandant på Bergenhus. I 1679 fikk han avskjed med pensjon, men oppga den senere til fordel for privilegium på inspeksjon av bøndenes armatur i Bergenhus amt.

Det er antatt at han hadde navnet fra gården Holberg i Skogn. Gården, slik den er i dag, er vist på innlagte bilde. Den gamle gården lå midt oppe i bakken i bakgrunnen. Den som ønsker å lese mer om hans liv og virke, kan gå til Digitalarkivets Web-debatt, debatt nr 38610.

Han var gift med Karen Lem, datter av magister Peder Lem og bispedatteren Abel Munthe. Han og Karen Lem var foreldre til Ludvig Holberg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]