Christian Lindberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Lindberg
15. Last Night of the Proms in Cracow – Christian Lindberg (1).jpg
Født15. februar 1958 (60 år)
Stockholm
Utdannet ved Kungliga Musikhögskolan
Beskjeftigelse Dirigent, komponist, musiker
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Litteris et Artibus (2004)

Christian Lindberg (født 15. februar 1958 i Stockholm) er svensk trombonist, dirigent og komponist.

Lindberg begynte å spille trombone først som 17-åring og ble allerede etter to år ansatt i Kungliga Hovkapellet. Etter videre utdannelse ble han verdens første heltids profesjonelle trombonesolist. Han har et nært samarbeide med komponisten Jan Sandström, hvilket bl.a har resultert i to trombonekonserter. Flere andre komponister har også skrevet direkte for Lindberg.

På begynnelsn av 2000-tallet begynte Lindberg også å dirigere og komponere profesjonelt. Han var sjefsdirigent for Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall 2004-2010 og er nå sjefsdirigent for Stockholms Läns Blåsarsymfoniker og førstedirigent for symfoniorkesteret i Nord-Norge.

I 2003-06 komponerte Lindberg en konsert for bass-, tenor- og alttrombone og orkester med tittelen Chick'a'Bone Checkout, bestilt av Chicago Symphony Orchestra og tilegnet orkesterets trombonist Charles Vernon, som urframførte verket 28. september 2006.

Lindberg ble i 2006 utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sitt arbeid med orkesterverker av Geirr Tveitt og Harald Sæverud.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kjell Hilveg: «Verdens beste trombonist», Aftenposten, 16. oktober 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]