Christian Klar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Klar
Født20. mai 1952 (65 år)
Freiburg im Breisgau
Utdannet ved Universitetet i Heidelberg
Beskjeftigelse Kriminell
PartiFreie Demokratische Partei
NasjonalitetTyskland
Medlem avRote Armee Fraktion

Christian Klar (født 20. mai 1952 i Freiburg im Breisgau) er en tysk venstreekstremistisk terrorist og drapsmann, og tidligere medlem av Rote Armee Fraktion (RAF). Han tilhørte den såkalte «andre generasjonen» terrorister i RAF, som var aktiv på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christian Klars mor gar gymnaslærer i Karlsbad i Baden, faren Alfred Klar var visepresident for Oberschulamt Karlsruhe. Klar hadde en søster og tre brødre.[1] Christian Klar begynte gymnastiden ved Hans-Thoma-Gymnasium i Lörrach, og fullførte ved Eichendorff-Gymnasium i Ettlingen med abitur i 1972.

Han studerte deretter en kort tid historie og filosofi ved universitetet i Heidelberg uten slutteksamen[1], var en kortere tid medlem av Freie Demokratische Partei[2] og Jungdemokraten.[3] I studietiden nektet han militærtjenesten med begrunnelsen at han hadde «en inderlig libsbejaende innstilling» så sterk at intet kunne bevege ham til «å såre eller drepe noe menneske».[4]

Rote Armee Fraktion[rediger | rediger kilde]

Klar begynte å engasjere seg for RAF-fangenes situasjon i tyske fengsler på midten av 1970-tallet, og ble snart selv en RAF-terrorist. Han deltok i terrordrapene på arbeidsgiverpresident Hanns-Martin Schleyer, riksadvokat Siegfried Buback og styreleder i Dresdner Bank Jürgen Ponto. Klar var lenge en av de mest ettersøkte terrorister i Tyskland, og ble kjent for sin evne til å skifte utseende for å unngå politiet. Han ble arrestert utenfor Hamburg i 1982, og dømt for bl.a. ni drap og 11 drapsforsøk, samt bankran og attentater, til en fengselsstraff på seks ganger livstid pluss 15 år. Retten slo fast at det forelå særdeles skjerpende omstendigheter (besondere Schwere der Schuld), som innebærer at han ikke kan løslates før utløpet av en minstetid. Klar ble plassert i Bruchsal fengsel. I 1992 fikk han i tillegg enda en livstidsstraff, slik at den totale straffen ble på syv ganger livstid pluss 15 år. I 1997 avgjorde Oberlandesgericht Stuttgart at minstetiden utgjør 26 år, og at Klar derfor tidligst kan løslates etter 3. januar 2009.

I 2003 søkte han om benådning, men daværende president Johannes Rau overlot til etterfølgeren Horst Köhler å ta stilling til søknaden. I 2007 sendte Klar en hilsen fra fengselscellen til den kommunistiske «Rosa-Luxemburg-konferansen» som ble arrangert av den venstreekstreme avisen «Junge Welt». Klar skrev bl.a. at «tiden er kommet for å fullbyrde kapitalismens nederlag» og de som motsetter seg «omfordeling» skal forvandles til «en ruinhaug». Klars manglende anger førte til debatt om det var riktig å løslate ham. Lederen for det liberale partiet, Guido Westerwelle, mente at «den som ber om nåde i stedet for rettferdighet, men som ikke anerkjenner vårt system, har ikke fortjent nåde», mens CSUs generalsekretær Markus Söder slo fast at «en slik mann bør aldri få komme på frifot». I mai 2007 avslo president Horst Köhler søknaden om benådning.

24. november 2008 besluttet Oberlandesgericht Stuttgart at Klar etter utløpet av minstetiden på 26 år den 3. januar 2009 vil bli løslatt på prøve. Prøvetiden er fem år. Beslutningen om løslatelse støtte på sterk kritikk fra politisk hold, ettersom Klar ikke angrer på noe. «Klar har aldri tatt avstand fra RAFs forbrytelser», konstaterte den bayerske justisministeren Beate Merk, og påpekte at Klar tvert imot har gjort det tydelig at han fortsatt identifiserer seg med de målene RAF hadde og at ofrenes følelser ikke berører ham.[5] Den bayerske innenriksministeren Joachim Herrmann mente at beslutningen om løslatelse var «fullstendig uforståelig». Også ofre for venstreterrorismen reagerte sterkt på løslatelsen.[6][7][8][9]

Referanser[rediger | rediger kilde]