Christian Doxrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Doxrud
Født10. aug. 1881Rediger på Wikidata
Christiania
Død11. des. 1935Rediger på Wikidata (54 år)
Beskjeftigelse
Utdannet vedSjøkrigsskolen
NasjonalitetNorge
GravlagtVår Frelsers gravlund[1]

Christian Doxrud (født i Kristiania 10. august 1881, død 11. desember 1935) var marinekaptein, flyger og forretningsdrivende. Han førte polarskuta «Fram» hjem til Norge etter Sydpolsekspedisjonen, som førstestyrmann og kaptein, mellom 1912 og 1914. Han var også med på den første overflygningen av Andesfjellene med passasjerer, i 1924.

Familie[rediger | rediger kilde]

Christian Doxrud var sønn av overlærer og apoteker Ole Kristian Doxrud (1851-1931) fra Hammerfest, og Eugenie Louvise Jensine, født Thoresen (1860-1939) fra Kristiania. I 1885 bodde paret og deres fire barn i Hanstensgate 2. Foreldene var skilt, og folketellingen fra 1900 forteller at Christian Doxrud, oppført som kadett, hadde bopel med moren og sine fire søsken på adressen Oscars gate 19 i Kristiania. Moren er oppført som blomsterhandlerske. Faren, mangeårig innehaver av Frogner apotek, omkom under et skipsforlis ved Ceylon i 1931.

Christian Doxrud giftet seg i april 1916 med Gerd Klingenberg (1893-1987) fra Trondheim i Nidarosdomen. Hun overlevde sin mann med over 50 år.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Christian Doxrud avla avgangseksamen ved Sjøkrigsskolens nederste avdeling i 1903, og fikk en sekondløytnantstilling i Marinen i 1904. I 1905-06 var han styrmann på flere skip, før han i perioden 1906-09 var kaptein på flere dampskip i Chile. I 1910 ble han premierløytnant på panserskipet Norge. I folketellinga dette året er han oppført med bolig hos moren i Kronprinsens gate 3 i Kristiania, men med antatt oppholdssted Valparaíso.

Christian Doxrud var kaptein på polarskipet «Fram» i Sør-Amerika, etter Sydpolsekspedisjonen, fra 4. november 1912 til 3. oktober 1913 og etter dette førstestyrmann på reisen videre tilbake til Norge, som ble avsluttet i Horten 16. juli 1914 (det var Thorvald Nilsen som var Frams kaptein på den siste strekningen). Han var altså ikke med på selve Sydpolferden, men dro ned til Sør-Amerika for å lede Fram nordover. Amundsen og de fleste ekspedisjonsmedlemmene hadde da dratt hjem på andre måter. Mens Doxrud var i Buenos Aires med Fram tok han det internasjonale flysertifikatet på initiativ fra Amundsen, med tanke på deltakelse som polarflyger for Amundsen ved senere ekspedisjoner. Disse planene ble imidlertid ikke realisert.

Under første verdenskrig var Doxrud i tjeneste i Marinen, hvor han blant annet var sjef for bevoktningsfartøyet Frøya som gikk nøytralitetsvakt fra Agdenes. Doxrud tjenestegjorde videre ved 4. sjømilitære distriktskommandoens kontor i Trondheim til han i 1918-19 ble disponent i Ballangrud maskinforretning.

Doxrud var norsk agent for den tyske flyprodusenten Junker og var involvert i både markedsføring og salg av flyet i Norge. I 1926 organiserte han mer enn 200 oppvisningsflyvninger med til sammen 1 000 passasjerer med Junkers fly. Doxrud var også med på å stifte Norsk Aero Klubb i 1928, med Roald Amundsen som formann og han selv som nestformann.[2]

I begynnelsen av desember 1924 foretok Doxrud og en annen pilot den første passasjerflygningen over Andesfjellene, en strekning på 1 400 km. mellom Buenos Aires og Santiago.[3] Flygningen foregikk i regi av Junkers-fabrikken. Det var fire passasjerer om bord på turen, som hadde en flygetid på 9 timer.

I 1930 arbeidet Doxrud for Klingenberg Trading Company.

Forliset med «Tricolor» ved Ceylon i 1931[rediger | rediger kilde]

Ole Kristian Doxrud omkom i et forlis med det norske motorskipet «Tricolor» fra Wilh. Wilhelmsen-rederiet utenfor kysten av Sri Lanka (den gang Ceylon) 5. januar 1931.[4]

Flere ble reddet, men i alt seks personer omkom i «Tricolor»s forlis, som skyldtes en eksplosjon om bord. I tillegg til Doxrud, døde kaptein Wold, telegrafist Hatalden, tredjestyrmann Holst, matros Solberg og motormannen Fauchald, alle norske. Ingen ble funnet.

Aftenposten refererte fra i sin morgenutgave 11. februar 1931 fra sjøforklaringen:[5]

...fra det øieblikk, da røken blev observert og inntil hele skibet var omspendt av flammer og sank, gikk det bare 15 minutter. En halv time efter katastrofen kom det franske passagerskib "Porthos" til ulykkesstedet. Franskmennene satte øieblikkelig 2 livbåter på vannet og begynte å redde alle som lå i vannet.

Doxrud var med skipet på en rekreasjonsreise da det forliste. Han ble altså ikke funnet, men på familiegravminnet på Vår Frelsers gravlund i Oslo, der også hans ekskone er begravet, er han minnet med påskriften: «Til minne om apoteker O. Doxrud som omkom 5-1-1931».

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Christian Doxrud er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

I en nekrolog i Aftenposten 12. desember 1935, dagen etter hans død, ble han beskrevet slik (utdrag):[6]

Det var flygningen og polarforskningen som hadde kaptein Doxruds hovedinteresser. … I en rekke år utførte kaptein Doxrud et interessert arbeide for flygningens fremme i Norge, ikke bare gjennem sin virksomhet i Norsk Aero Klubb, men for flyvesaken i landet i det hele. Kaptein Doxruds vinnende vesen gjorde ham populær og avholdt, og overalt hvor han ferdedes vant han gode venner.

Doxrud ble utnevnt til æresmedlem av Norsk Aero Klubb like før han døde.

Christian Doxrud er begravet i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo, der tittelen marinekaptein er benyttet. Faren, som omkom i 1931 i et skipsforlis, ble aldri funnet, men er minnet på gravminnet. Også moren er gravlagt her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.begravdeioslo.no, besøkt 29. april 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ««Norsk Aero-klubb» skal startes i eftermiddag». Aftenposten morgenutg. 3. mai 1928. s. 1. 
  3. ^ «Den første passagerflyvning over Andesfjeldene». Aftenposten morgen. 6. februar 1926. s. 2. 
  4. ^ ««Tricolor» sank efter en eksplosjon. Fire mann av besetningen, deriblandt kapteinen, samt en av passagerene, apotoker Doxrud, savnet.». Aftenposten morgenutg. 6. januar 1931. s. 1. 
  5. ^ ««Tricolor» sank på 15 minutter. Det blev søkt i over en time efter de seks mann som savnedes. Et glimrende redningsarbeide av den franske passagerbåt «Porthos».». Aftenposten morgenutg. 11. februar 1931. s. 2. 
  6. ^ «Kaptein Christian Doxrud». Aftenposten morgen. 12. desember 1935. s. 7.