Christian August av Augustenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian August av Augustenborg
Christian August af Augustenborg.jpg
Christian August av Augustenborg
Født19. juli 1798
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død11. mars 1869 (70 år)
PrzemkówRediger på Wikidata
Ektefelle Lovisa-Sophie av Danneskjold-Samsøe
ForeldreFredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg
og
Louise Augusta
Far Frederik Christian II av Slesvig-Holsten-Sønderborg-AugustenborgRediger på Wikidata
Mor Louise Augusta av DanmarkRediger på Wikidata
Søsken Frederik av Nør, Caroline Amalie av DanmarkRediger på Wikidata
Barn
8 oppføringer
Frederik Christian av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, Christian av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, Alexander Frederik Georg Prinz von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg, Louise Augusta av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, Frederikke Marie av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, Karoline Amalie av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, Wilhelmine Friederike Prinzessin von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg, Henriette Elisabeth av Slesvig-Holsten-Sønderborg-AugustenborgRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Hertug
Nasjonalitet Dansk
Utmerkelser AndreasordenenRediger på Wikidata

Christian August II av Augustenborg (Christian Carl Frederik August, født 19. juli 1798, død 11. mars 1869) var svoger av Christian VIII (Christian Frederik) og sønn av Frederik VIs søster Louise Augusta og hertug Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg. Hans bror var prins Frederik av Nør. Christian August var medlem av stenderforsamlingen i Slesvig (by) og deltok i 1848 på tysk side i det slesvig-holsteinske opprøret.

Som etterkommer av hertug Hans den yngre gjorde han og lillebroren Frederik av Nør krav på den danske kronen, ettersom den siste oldenborgske kongen Frederik VII ville dø uten etterkommere. Dette kravet ble avvist av Christian VIII i 1846.

Under opprøret i 1848 skaffet han prøyssisk hjelp til de tyske slesvig-holsteinerne. Etter tyskernes nederlag i 1850 ble Christian August landsforvist.

I 1852 fikk han 3 mill. riksdaler for sine gods mot å gi avkall på arveretten. På tross av dette overdro han i 1863 sine arvekrav til sønnen Friedrich, som lot seg utrope til Frederik VIII, men ble feiet vekk av Bismarck.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]