Christian August av Augustenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Christian August av Augustenborg
Christian August av Augustenborg
Christian August av Augustenborg
Født 19. juli 1798
Død 11. mars 1869 (70 år)
Ektefelle Lovisa-Sophie av Danneskjold-Samsøe
Foreldre Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg
og
Louise Augusta
Yrke Hertug
Nasjonalitet Dansk

Christian August av Augustenborg (født 19. juli 1798, død 11. mars 1869) var svoger av Christian VIII (Christian Frederik) og sønn av Frederik VIs søster Louise Augusta og hertug Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg. Hans bror var prins Frederik av Nør. Christian August var medlem av stenderforsamlingen i Slesvig (by) og deltok i 1848 på tysk side i det slesvig-holsteinske opprøret.

Som etterkommer av hertug Hans den yngre gjorde han og lillebroren Frederik av Nør krav på den danske kronen, ettersom den siste oldenborgske kongen Frederik VII ville dø uten etterkommere. Dette kravet ble avvist av Christian VIII i 1846.

Under opprøret i 1848 skaffet han prøyssisk hjelp til de tyske slesvig-holsteinerne. Etter tyskernes nederlag i 1850 ble Christian August landsforvist.

I 1852 fikk han 3 mill. riksdaler for sine gods mot å gi avkall på arveretten. På tross av dette overdro han i 1863 sine arvekrav til sønnen Friedrich, som lot seg utrope til Frederik VIII, men ble feiet vekk av Bismarck.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]