Christian August Anker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian August Anker
Født9. aug. 1840Rediger på Wikidata
Død30. sep. 1912Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
FarPeter Martin Anker
SøskenDikka Møller
Herman Anker
Nils Anker
BarnJohan Anker
Borghild Anker
NasjonalitetNorge

Christian August Anker (født 1840, død 1912) var en norsk ingeniør og industripioner.

Christian Anker var født og vokste opp på Rød herregård i Halden. Han ble ingeniørutdannet i Dresden og Zürich. I 1866 ble han gift med Anette Vilhelmine Krebs (1846-67), en datter av Christian August Krebs og Henriette Elisabeth Scheel. I annet ekteskap i 1868 med Christine Charlotte Friis ble han svigerfar til Nini Roll Anker. Anker ble en av Norges fremste industripionerer og startet blant annet sammen med sin bror Nils en av landets første tremassefabrikker – den første beregnet på eksport til England. De var også hovedmennene bak Norges første cellulosefabrikk på Hafslund ved Sarpsborg.

Anker etablerte også Hønefoss Træsliberi, en av landets største tremassefabrikker, på Øya i Hønefoss i 1880-årene, der han etter hvert kjøpte opp alle eiendommene og vannrettighetene for Hønefossen på sørsiden av Begnaelva. Han deltok i etableringen av Halden Tendstikfabrik og startet marmorutvinning i Fauske med marmorsliperi ved Halden.

På begynnelsen av 1900-tallet fikk Anker med seg engelske interessenter og fikk bygget et kobberverk i Birtavarre i Kåfjorden. I 1902 sendte han sine skjerpere til Sør-Varanger, og de fant der Norges største jernmalmfelt som ble opphavet til Aksjeselskapet Sydvaranger, Norges største gruveforetagende. Etter vanskelige forhandlinger med Storting og Regjering ble avtalen for selskapet klar i 1905, rett før unionsoppløsningen.

Senere engasjerte Anker seg i letingen etter kullforekomster på Svalbard, og det var hans «okkupasjoner» som senere ble innlemmet i Store Norske Spitsbergen Kulkompani ved sønnen Johan Ankers fremstøt etter farens død.

Christian Anker ble belønnet med kommandørkorset av St. Olavs Orden for sin innsats.

Kilder[rediger | rediger kilde]