Christer Johannesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christer Johannesen
Født9. apr. 1945[1]Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseDirigent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Christer Olav Johannesen (født 9. april 1945 i Uppsala) er en norsk offiser, musiker og korpsdirigent. Han ledet i en årrekke Forsvarets musikkorpsvirksomhet og har spilt en sentral rolle i utviklingen av den sivile janitsjar- og korpsmusikken i Norge.[2]

Johannesen ble i 1965 ansatt i Forsvaret etter avsluttet militærtjeneste i HM Kongens Gardes musikkorps. Han spilte i Forsvarets Musikkorps Østlandet inntil han i 1975 ble utnevnt til sjef for korpset.[3] Fra 1983 og i 20 år var han musikkinspektør i Forsvaret og hadde overordnet ansvar for militærmusikken i Norge. Johannesen har ledet Norsk Militær Tattoo siden 1994. I Sverige dirigerte Johannesen musikere fra Symfonikernas musikkår i Stockholm ved innspilling av svenske infanterimarsjer. Johannesen ble i 2003 pensjonert med obersts grad.

Johannesen har også ledet sivile korps.[4] Han dirigerte Norges Nasjonale Ungdomskorps. Under hans ledelse vant korpset en internasjonal konkurranse i USA i 1976 og gikk til topps i Wereld Muziek Concours i Kerkrade i Nederland i 1978.[2] Under Johannesens direksjon vant Telemark janitsjarorkester førstedivisjon i verdensmusikkonkurransen i Kerkrade.[2] Johannessen har dirigert Lillestrøm Musikkorps og Sarpsborg Janitsjar til seier i norgesmesterskap.[2] I en årrekke dirigerte han også Sarpsborg Guttemusikkorps og vant med dette norgesmesterskap for skolekorps.

Kongen utnevnte i 2005 Johannesen til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans virke som dirigent.»[5] Han er innehaver av ridderkors av Den islandske falkeorden.[6] I 1996 mottok han The Colonel George S. Howard Citation of Musical Excellence For Military Concert Bands.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Christer O. Johannesen, snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Aftenposten, 9. april 1995, s. 11.
  3. ^ «Christer O. Johannesen», Store norske leksikon. Lest 9. november 2014.
  4. ^ musikkorps.no Historiens gang - synspunkter fra en som bidrog
  5. ^ Tildeling av ordener og medaljer: Søk i arkivet, kongehuset.no.
  6. ^ Fálkaorðuhafar[død lenke].
  7. ^ The Colonel George S. Howard Citation of Musical Excellence For Military Concert Bands[død lenke], The John Philip Sousa Foundation.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]