Chris Hondros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chris Hondros
Født14. mars 1970
New York
Død20. april 2011 (41 år)
Misratah
Utdannet ved North Carolina State University, Ohio University, Terry Sanford High School
Beskjeftigelse Fotograf, krigsfotograf, pressefotograf, journalist
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Robert Capa Gold Medal

Chris Hondros (født 14. mars 1970 i New York, død 20. april 2011 i Libya) var en amerikansk Pulitzernominert fotograf.

Hondros tilbrakte store deler av barndommen i Fayetteville i Nord-Carolina, der han ble uteksaminert fra Terry Sanford High School i 1988. Hondros studerte engelsk litteratur ved North Carolina State University. Etter eksamen fra universitetet i 1993, flyttet Hondros til Ohio hvor han fikk en mastergrad ved Ohio University School of Visual Communications. Han begynte sin karriere som fotograf ved Troy Daily News i Ohio før han returnerte til Fayetteville i 1996 for å arbeide ved The Fayetteville Observer, og for å være nærmere faren sin som døde av kreft i 2000.

Hondros forlot The Fayetteville Observer i 1998 og bosatte seg i New York for å dekke internasjonale hendelser. Fra sin base i New York jobbet Hondros i de fleste av verdens store konfliktområder siden slutten av 1990-tallet, inkludert Kosovo, Angola, Sierra Leone, Afghanistan, Vestbredden, Irak og Liberia. Han dekket den liberiske borgerkrigen i 2003 og han fulgte senator John Kerrys presidentkampanje i 2004. Hans fotografier havnet på forsiden av tidsskifter som Newsweek og The Economist, The New York Times, The Washington Post og Los Angeles Times. Etter terrorangrepet 11. september 2001 tok Hondros flere bilder fra Ground Zero. Han arbeidet med katastrofer som orkanen Katrina og jordskjelvet som fant sted i Haiti i 2010.

Den 18. januar 2005 ble en irakisk familie, som ikke stoppet ved en amerikansk kontrollpost i Tal Afar, forvekslet med en selvmordsbomber. Amerikanske soldater åpnet ild mot bilen de satt i, og begge foreldrene ble drept i skuddvekslingen. Ett av barna som satt i baksetet ble lam. Hondros tok flere bilder av situasjonen og som et resultat av den verdensomspennende oppmerksomheten ble den lamme gutten fløyet til USA for behandling ved et sykehus i Boston. Gutten ble drept i et bombeangrep fra opprørere kort tid etter at han kom tilbake til Irak etter behandlingen.

Den 20. april 2011 ble det rapportert at Hondros hadde blitt dødelig såret i et angrep utført av libyske regjeringsstyrker i Misrata mens han dekket den libyske borgerkrigen i 2011. Fotograf og journalist Tim Hetherington ble også drept i dette angrepet, som også såret to andre fotografer. Ifølge The New York Times døde Hondros senere av skadene som han ble påført i dette angrepet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]