Hopp til innhold

Chisholm Trail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Chisholm Trail og dens sideveier ca år 1873

Chisholm Trail var en viktig amerikansk krøttersti eller snarere en rute for å drive kveg fra sør i Texas til jernbanestasjonen for kvegtransport ca 800 km lenger nord i Abilene i staten Kansas.

Veien ble benyttet i hovedsak mellom 1867 og 1887, for å drive kveget til Kansas Pacific Railways jernbanestasjon i Abilene, kvorfra de ble ført på krøttervogner østover i landet. Chisholm Trail var den vestlige rute for den såkalte Texas Road (også kaslt East Shawnee Trail). Den ble oppkalt etter Jesse Chisholm, som allerede innen den amerikanske borgerkrig hadde anlagt eb rekke Trading Posts (handels- og poststasjoner) langsetter ruten, og slik skapt den eneste relevante infrastruktur på steppelandet. Selv benyttet han aldri ruten for noen egen kvegsdrift.

Under borgerkrigen kunne ikke kveget fra Sørstatene fraktes til statene i Nord, selik at flokkene vokste og prisene falt i Tezas, som stod på konføderasjonens side. I 1866 lå prisen for et dyr i Texas ikke mer enn 4 US-Dollar, mens den i Nordstatene, sørlig i øst, kunne være på 40 $.

I 1867 åpnet Joseph G. McCoy kvegmottak (Stockyard) i Abilene i Kansas. Han oppfordret texanske kvegbønder til å drive sine kvegflokker dit, der det største mottaket vest for Kansas City dermed ble realisert.

O. W. Wheeler og hans partnere benyttet Chisholm Trail og ført i 1867 en flokk på 2400 kveg til Abilene. De ble de første av etterhvert fem millioner texanske kveg som kom til Kansas langs Chisholm Trail gjennom årene.

Fra 1867 til 1871 sluttet ruten i Abilene. Senere var det mottakssjernbanestasjoner i Newton i Kansas og Wichita i Kansas som skulle dominere. Fra 1883 til 1887 var det Caldwell i Kansas som var siste stopp.

I 1885 begynte denne kvegtransporten å avta på grunn av byggingen av Missouri-Kansas-Texas Railroad.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]