Chinese Industrial Cooperatives

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Chinese Industrial Cooperative Association (kinesisk: 工業合作社, pinyin: Gōngyè hézuòshè), også kjent som INDUSCO, var en kooperativ bevegelse etablert i august 1938 i Hankou i Kina. Kina var da i krig med Japan – den annen sino-japanske krig – , og Hankou var midlertidig regjeringssete.

Bevegelsen ble organisert av både utlendinger og kinesere: Rewi Alley fra New Zealand, Edgar Snow, Nym Wales (Helen Foster Snow) og Ida Pruitt fra USA; og av kinesere som Hu Yuzhi og Sha Qianqi. Den fikk finansiell støtte fra den kinesiske regjering ved hjelp av Madame Chiang Kai-shek og den kinesiske finansminister dr. H. H. Kung.

Chinese Industrial Cooperative Association organiserte små selvdrevne kooperativer for det meste på den kinesiske landsbygden, i den hensikt å skape arbeidsplasser for arbeidere of flyktninger, og for å produsere varer til gagn for motstandskampen mot japanerne[1]

CIC fikk betydelig finansiell støtte også fra USA. Antallet kooperativer var på sitt høyeste i 1941: Da var det om lag 3.000 av dem, med et medlemskap på nær 30.000. Deres fabrikker produserte tepper, uniformer og annet militært utstyr. Både den nasjonalistiske bevegelse under Chiang Kai-shek og den kommunistiske under Mao Zedong støttet bevegelsen – og prøvde å kontrollere den. Alley arrangerte seg med nasjonalistene men hans sympati og etterhvert hans lojalitet gikk i kommunistenes retning. Etter Maos seier under den kinesiske borgerkrig i 1949 forble Alley i Kina, men det var ikke lenger noe behov for CIC.

Arbeidet med CID ble suspendert i 1952, men i 1983 ble ett nytt CIC dannet.

Gung Ho![rediger | rediger kilde]

Fra skrifttegnforkortelsen av kooperativbevegelsens navn, 工合, ble slagordet Gong He (anglisert: Gung Ho) skapt. Dette slagordet ble utbredt i amerikansk engelsk som et uttrykk for pågangsmot, entusiasme. Uttrykket var aldri i bruk slik i kinesisk, så dette er et «kinesisk» uttrykk som bare finnes i engelsk. Man vet hvordan dette uttrykket fant veien til den amerikanske almenhet: En amerikansk offiser i US Marines plukket det opp fra Rewi Alley, og begynte å benytte det som et slags kamprop i sin bataljon. Snart ble det alment brukt blant amerikanske marines. I 1943 ble det tittel på en amerikansk krigfilm: Gung Ho!, som skildret den nevnte marinebataljonens angrep på Makin Island i 1942.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anne-Marie Brady, Friend of China: The Myth of Rewi Alley (London; New York: Routledge Curzon, 2002): 30-31.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]