China National Petroleum Corporation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
China National Petroleum Corporation
China National Petroleum Corporation
Etablert17. september 1988
HovedkontorBeijing
Bransjeoljeindustri
StyrelederZhou Jiping
Antall ansatte1 589 508±0
Omsetning2 016 756 660 000 Kinesisk renminbi
Nettsidehttp://www.cnpc.com.cn/
En PetroChina-stasjon i Xinjiang, Kina.

China National Petroleum Corporation (CNPC) (kinesisk: 中国石油天然气集团公司, pinyin: Zhongguo Shiyou Tianranqi Jituan Gongsi) er et statlig oljeselskap i Folkerepublikken Kina. Hovedkvarteret er i Beijing.

Det er Kinas største integrerte olje- og gasselskap. Per 2006 hadde selskapet 1 086 966 ansatte[1], bare Wal-Mart og Indias jernbaneselskap hadde flere. Samme år hadde selskapet en omsetning på 110 milliarder USD og et overskudd på 13,2 milliarder USD.[1] Selskapets aksjer er fra november 2007 børsnotert på Shanghai Stock Exchange.

CNPC har oljereserver på 3,7 milliarder fat oljeekvivalenter. De fleste av CNPCs innenlandske virksomheter er skilt ut i et separat selskap, PetroChina. CNPC har virksomheter internasjonalt i 27 land, blant annet Aserbajdsjan, Canada, Indonesia, Burma, Oman, Peru, Sudan, Thailand, Turkmenistan og Venezuela.

CNPCs forløper var Ministeriet for drivstoffindustri, som ble opprettet i 1949 for å ha ansvaret for drivstofforsyningen i Folkerepublikken. Dette ble i 1955 omdannet til Petroleumsministeriet, som hadde ansvaret for all oljevirksomhet i Kina, inkludert letin og utvinning. CNPC ble opprettet 17. september 1988, da regjeringen bestemte at Petroleumsministeriet skulle oppløses og at et statseid selskap skulle opprettes for å håndtere all petroleumsvirksomhet i Kina.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]