Hopp til innhold

Chilwasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chilwasjøen
Satellittbilde av Chilwasjøen
LandMalawi
Kart
Chilwasjøen
15°18′S 35°42′Ø

Chilwasjøen er den nest største innsjøen i Malawi, etter Malawisjøen. Den befinner seg i distriktet Zomba, nær grensa til Mosambik. Den er omtrent 60 km lang og 40 km bred, og er omgitt av store våtmarksområder. Chisi, som er landets nest største øy, ligger midt i innsjøen. Innsjøen og våtmarksområdene har status som ramsarområde og er oppført på Malawis tentative verdensarvliste.[1]

Chilwasjøen har ingen utløp, og vannstanden påvirkes veldig av regnperioder og av fordamping om sommeren. I 1968 tørket den helt inn på grunn av sjeldent tørt vær. Da David Livingstone besøkte sjøen i 1859, skrev han at den sørlige enden rakk så langt som til Mulanjemassivet, altså rundt 20 km lenger sør enn i dag. DANIDA har arbeidet for bevaring av innsjøen og våtmarksområdene.

Rundt innsjøen er det minst 335 landsbyer med til sammen over 60 000 innbyggere som livnærer seg av fiske. Sjøen har en sjøfuglpopulasjon på om lag 1,5 millioner, fordelt på rundt 160 arter. Befolkningen rundt sjøen øker stadig, noe som truer fuglebestanden ettersom innbyggerne jakter dem når vannstanden er lav og det er problematisk å fiske.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chilwasjøens våtmarksområder hos UNESCOs verdensarvsenter]