Child’s Play

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Child's Play
orig. Child's Play
Generell informasjon
Utgivelsesår9. november 1988
Prod.landUSA
Lengde87 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørTom Holland
ProdusentDavid Kirschner
ManusforfatterDon Mancini (historie)
Tom Holland
John Lafia
Don Mancini (manus)
MusikkJoe Renzetti
SjeffotografBill Butler
KlippRoy E. Peterson
Foran kamera
MedvirkendeCatherine Hicks
Chris Sarandon
Brad Dourif
Eksterne lenker

Child's Play er en skrekkfilm fra 1988, skrevet av Don Mancini og regissert av Tom Holland. Filmen ble lansert av United Artists den 9. november 1988.

Filmen hadde bare en moderat suksess i billettsalget ved lansering, men har siden utviklet kultstatus blant fans av skrekkfilmsjangeren. Filmen fikk også en mengde oppfølgere som ble lansert av Universal Studios (som tilegnet seg rettighetene til serien kort tid etter lanseringen av originalen), blant annet Child's Play 2, Child's Play 3, Bride of Chucky, Seed of Chucky (2004) og Chucky (2009). I 2019 kom en mindre vellykket nyinnspilling.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Catherine Hicks Karen Barclay
Chris Sarandon Detective Mike Norris
Alex Vincent Andy Barclay
Brad Dourif Charles Lee Ray/Chucky's stemme
Dinah Manoff Maggie Peterson

Handling[rediger | rediger kilde]

Unge Andy Barclay ser en reklame for en «snill gutt»-dukke på TV og spør moren om han kan få en til fødselsdagen sin. Mens hun er på jobb oppdager Andys mor og hennes venn en kramkar som selger en til en lav pris, og hun kjøper den. Det hun ikke vet er at denne spesifikke dukken inneholder sjelen til Charles Lee Ray (også kjent som «The Lakeshore Strangler»), som døde i hendene på politiet kvelden i forveien og har overført sjelen sin til dukken ved hjelp av voodoo.

Samme kveld blir Andys barnevakt dyttet ut av vinduet i sjette etasje og styrter i døden, og bare unge Andy vet at «Chucky» – dukken – er ansvarlig for dødsfallet, samt en mengde andre dødsfall som følger senere.

Andy får skylden for mordene og blir innlagt på en psykiatrisk klinikk. Etter at Chucky finner ham igjen og åpner celledøren hans, rømmer Andy. En av doktorene forsøker å dope ned Andy når han finner ham i et mørkt rom. Bevæpnet med skalpell skjærer Chucky over doktorens akillesscene før han dreper ham med elektrisitet. Andy er det skrekkslagne vitnet.

Andy rømmer og drar hjem. Han gjemmer seg i skapet sitt og bevæpner seg med en baseballkølle. I mellomtiden møter Andys mor (som når har mistet foreldreretten til Andy) politimannen som tok livet av Charles Lee Ray, Mike. Mike tror henne ikke først, selv om han får se bitemerkene hun fikk etter å ha forsøkt å kaste Chucky i peisen. Bare etter nesten å ha blitt myrdet av Chucky blir Mike med Andys mor hjem til leiligheten slik at de kan redde Andy. Chucky har kommet seg inn i huset gjennom pipa og har slått Andy i svime. Moren og politimannen kommer seg ikke inn, for Andy ligger foran døren. Like før Chucky skal stjele Andys sjel, slår Mike inn døren. Når Andy våkner, løper Chucky og gjemmer seg.

Mike leter igjennom huset etter Chucky, som gjemmer seg i et garderobeskap, men han blir også slått i svime.

Andys mor kaster Chucky i peisen og holder ham på plass mens hun ber Andy om å tenne på. Chucky bønnfaller Andy om ikke å gjøre det og sier at de vil være «venner fram til slutten». Andy svarer at «dette er slutten, vennen min!» og kaster en fyrstikk i peisen.

De tror Chucky er død og løper for å hjelpe Mike med skadene han har pådratt seg. Andys mor ber Andy finne førstehjelpsskrinet, men når Andy forlater rommet oppdager han at Chuckys forbrente lik er borte. Chucky kommer bak ham og får nesten tak i ham, men Andy løper tilbake til moren. De lukker dørene inn til rommet, men Chucky bryter seg inn. Moren får tak i en av Mikes pistoler, og de går ut i gangen mens den forbrente dukken følger etter dem. Andys mor skyter Chucky flere ganger og forsøker å treffe hjertet. Hun greier det ikke, men allikevel sprer hun kroppsdelene til dukken over hele rommet.

Igjen går de tilbake til politimannen, som nå våkner. En annen politimann kommer og spør hva som skjer. Mike forteller historien, legger til en forklaring om at dukken er spredt utover hele gangen. Han advarer politimannen om at han ikke må røre delene. Politimannen er dum nok til ikke å høre på Mike og tar med hodet tilbake til de andre. Plutselig stormer resten av Chucky inn i rommet. Chuckys hode beordrer kroppen til å ta livet av alle sammen, men Mike skyter ham i hjertet, og kroppen faller i bakken. Andy ser seg tilbake og lukker døren.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Det ryktes at «Snill gutt-dukken» ble basert på «My buddy-dukken» som ble produsert av Hasbro.
  • Chuckys fulle navn, Charles Lee Ray, er basert på navnene til de notoriske drapsmennene Charles Manson, Lee Harvey Oswald og James Earl Ray.
  • Maggies død skulle opprinnelig være at hun fikk elektrisk sjokk mens hun tok et bad. Scenen ble senere brukt i Bride of Chucky.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]