Chiasognathus (Ramireziella) jousselinii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chiasognathus (Ramireziella) jousselinii
hann
Nomenklatur
Chiasognathus jousselinii
Reiche, 1850
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
SlektChiasognathus
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Sør-Amerika

Chiasognathus jousselinii er en bille som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (27-38 millimeter), nokså bred, langbeint hjortebille. Kroppen er kort og bred, med mørk metallglans. Pronotum har en pigg ved bakhjørnet og er kledt med lyse, ull-aktige hår på sidene. Beina er slanke, leggene (tibiae) på frambeina med spisse torner. Kjevene hos hannen er lange og tynne, rette med en knekk i spissen, på innersiden med små men skarpe tenner. Hannene har fire klart adskilte, runde fasettøyne, ett par som sitter på oversiden av kjevene og ett på undersiden. Pronotum er bredere enn langt, omtrent klokkeformet, med spisst uttrukne bakhjørner. Dekkvingene er nokså korte og brede, uten punktrekker. Beina er nokså lange, spesielt frambeina.

Hunnene mangler hannenes sterkt forstørrede kjever, selv om kjevene også hos hunnene er temmelig kraftige. Kroppsformen er nokså bred, oval.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene lever i den såkalte valdivianske regnskogen langs vestsiden av Andesfjellene. De voksne billene beveger seg mye omkring oppe i høye trær, der hannene kjemper om hunnene ved hjelp av de lange kjevene. Artene flyr gjerne i solskinn. Hannenes kjever hindrer dem trolig i å spise, mest trolig tar heller ikke hunnene til seg næring som voksne.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er bare kjent fra Chile.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]