Chiasognathini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chiasognathini
Chiasognathus granti, hann
Nomenklatur
Chiasognathini
Burmeister, 1847
Populærnavn
hjortebiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
UnderfamilieLucaninae
Økologi
Antall arter: 40
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Chiasognathini er en guppe av storvokste, søramerikanske biller som hører til faimilien hjortebiller (Lucanidae). De kan kjennes på knebøyde, avlangt vifteformede antenner og på sterkt forstørrede kjever (mandibler), særlig hos hannene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (25-80 millimeter), blanke hjortebiller. De fleste av artene har mer eller mindre utpreget metallisk glans. Hannens kjever er forlengede, gjerne påfallende lange og tynne, mer eller mindre sigdformede. De mest ekstreme utseendene finnes hos de største artene, Chiasognathus granti og Sphaenognathus feisthameli. Antennene er nokså lange, de innerste leddene litt klubbeformede, gjerne med en hårdusk. Pronotum er betydelig bredere ved roten enn foran, gjerne litt ruglete, ofte spredt kledt med lange, litt ullaktige hår. Dekkvingene er forholdsvis korte og brede, beina forholdsvis lange. Hunnene er oftest noe mindre enn hannene, kjevene er ikke utstrakte, men gjerne litt utvidete mot sidene (brede). Artene i gruppen kjennes også lett på størrelsen: de er de største hjortebillene i Sør-Amerika.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hjortebillene er skogsinsekter med larver som utvikler seg i morken, død ved, for eksempel gamle stubber. Disse artene finnes helst i litt høyereliggende skoger der klimaet ikke er altfor varmt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen er utbredt rundt Andesfjellene, slekten Sphaenognathus i den nordlige delen av fjellkjeden og Chiasognathus i den sørlige. I tillegg er det kjent to arter fra Australia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Sphaenognathus feisthameli, hann
Sphaenognathus feisthameli, hunn
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]