Chey Chettha II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chey Chettha II
Preah Bat Samdech Chey Chettha II av Kambodsja
Født1573Rediger på Wikidata
Død1627Rediger på Wikidata
Udong
BeskjeftigelseKonge Rediger på Wikidata
Embete
  • Konge av Kambodsja (1618–1627) Rediger på Wikidata
EktefelleNguyễn Thị Ngọc
FarSrei Soriyopear
SøskenOutey
BarnBorom Reach Somphea
Princess Ang Na Kshatriyi
Ang Tong Reachea
Borom Reachea V
NasjonalitetKambodsja

Chey Chettha II (født 1573, død 1627) var en konge av Kambodsja som regjerte fra sitt sete i Udong, ca 40 km nordvest for dagens Phnom Penh, 1618 til 1628. Han var sønn av kong Barom Reachea IV (R. 1603-1618). Han er kjent for å ha flyttet den kongelige hovedstaden fra Srei Sonthor til Udong, og for sitt samarbeid med den vietnamesiske Nguyen-klanen mot siameserne. Dette samarbeidet førte til den vietnamesiske annekteringen av Mekongdeltaet, inkludert byen Prey Nokor, forløperen til dagens Ho Chi Minh-byen.

For å stå imot de siamesiske styrkene, som hadde herjet den forrige hovedstaden, Lovek i regjeringstiden til faren, kontaktet Chey Chettha Nguyen-klanen for å be om hjelp. Den resulterende alliansen ble sementert da Chey Chettha giftet seg med prinsesse Nguyen Thi Ngoc Van, datter av Lord Nguyen Phuc Nguyen, i 1618. Til gjengjeld innvilget kongen vietnamesisk rett til å etablere bosettinger i Prey Nokor-regionen, på folkemunne kalt Sai Gon.

I 1623 tillot Chey Chettha vietnamesiserne å sette opp en tollstasjon på Prey Nokor for å kreve inn skatter. Denne bosetningen ble starten på en større vietnamesisk ekspansjon utover grensene som ble fastsatt av Le Thanh Tong i 1471. Den økende bølgen av vietnamesiske nybyggere som fulgte, overveldet Chey Chetthas rike, svekket som det var på grunn av krig med siameserne, og sakte overtok vietnameserne kontrollen over Mekongdeltaet.

Det nederlandske ostindiske kompani etablerte bånd med Kambodsja i 1620, i Chey Chetthas regjeringstid, og i 1623 etablerte de en utpost i Kampong Luong, en elvehavn nær Udong.

Forgjenger:
 Barom Reachea IV 
Kambodsjas konge
Etterfølger:
 Udayaraja