Hopp til innhold

Cheomseongdae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cheomseongdae
Hangul첨성대
Hanja瞻星臺
Revidert romaniseringCheomseongdae
McCune-ReischauerCh'ŏmsŏngdae

Cheomseongdae er et astronomisk observatorium i Gyeongju i Sør-Korea. Cheomseongdae betyr tårnet for stjerneobservasjonerkoreansk. Cheomseongdae er et av Øst-Asias eldste fremdeles eksisterende observatorier i sitt slag og en av de eldste vitenskapelige installasjonene i verden. Den daterer seg tilbake til 7. århundre og til kongedømmet Silla og dets hovedstad som lå i Gyeongju. Cheomseongdae ble klassifisert som landets nasjonalskatt nr. 31 den 20. desember 1962.[1]

Overblikk[rediger | rediger kilde]

Ifølge Samguk Yusa ble Cheomseongdae konstruert under Dronning Seondeok (632-647) nær kongedømmets hovedstad. Tårnet består av 362 biter av granitt som noen mener skal representere månekalenderens 362 dager. Noen undersøkelser av tårnet har konkludert med at det finnes 366 steinerblokker.[2] Det består av 27 sirkulære lag med steiner (noen mener dette har å gjøre med at Dronning Seondeok var ansett som den 27. herskeren av Silla) rundt en firkantet kjernestruktur. 12 av lagene er nedenfor vinduet og 12 er over.

Tårnet er 5,7 meter i diameter ved foten og 9,4 meter høyt og fylt opp med jord opp til vindusnivået. Konstruksjonsmetoden er den samme som for tempelet Bunhwangsa i Gyeongju.

Noen mener at Cheomseongdae ikke var egnet for astronomiske observasjoner. Andre mener at tårnet ble benyttet til astrologi og ikke astronomi, selv om det i sin samtid var liten forskjell på dette.

Noen vitenskapsmenn mener at Cheomsongdae sitt utseende var sterkt influert av buddhisme, og viser til likhetene med Mount Sumeru som er verdens senter i henhold til buddhistisk mytologi.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Indiana University Resources Arkivert 6. juli 2007 hos Wayback Machine. Besøkt 19. oktober 2008
  2. ^ Song (1983, p.17) siterer den originale undersøkelsen fra 1962 av direktør Hong Sa-jun ved Gyeongju National Museum, som fant 366 deler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]